SZPI zakázala prodej potravin v jindřichohradecké Hypernově

Státní zemědělská a potravinářská inspekce s okamžitou platností zakázala prodej všech potravin v jindřichohradecké Hypernově. Svůj krok zdůvodnila ohrožením zdraví spotřebitelů, protože při opakovaných kontrolách našli inspektoři z Tábora důkazy o značném zamoření prostoru myšmi. ČTK to řekla mluvčí inspekce Daniela Kolejková. "Na celé prodejní ploše, skladech i přímo v regálech bylo množství myšího trusu, rozkousané obaly potravin a dokonce živé a mrtvé myši," uvedla mluvčí. Prodejnu provozuje firma Ahold Czech Republic, s níž SZPI zahájí správní řízení a uloží jí pokutu ve výši několik set tisíc korun.

Podle vedoucího supermarketu, který nechtěl prozradit své jméno, je prý zákaz prodeje potravin od SZPI hloupost. "To je blbost, holý nesmysl, nic takového. V takových podmínkách bychom nemohli ani prodávat," řekl ČTK. Víc však nechtěl situaci komentovat. "Obraťte se na našeho tiskového mluvčího," dodal.

"Velké množství myšího trusu leželo na zemi také v přípravně pečiva a zákusků, dále zde byly prokousané igelitové sáčky kontaminované myším trusem," popsala mluvčí. Do těchto sáčků navíc balili zaměstnanci prodejny spotřebitelům pečivo. Pod paletami s uloženými oplatkami a cukrovinkami ležela mrtvá myš. SZPI již dříve přikázala Aholdu nápravu zjištěných nedostatků, ale bezúspěšně.