Strany začaly mluvit o smlouvě, Kalousek zatím do vlády nemíří

ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU v pátek zahájily konkrétní rozhovory o tom, jak by měly spolupracovat v rekonstruované vládě, již se snaží zformovat úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross. Lidovci a unionisté by chtěli mít v koaliční smlouvě jasný výčet toho, co by koaliční strany musely jednotně prosazovat a co by některá z nich nesměla schválit s pomocí opozice a přes odpor vládních stran. Sociální demokraté jsou k výčtu rezervovaní a nechtějí si nechat svazovat ruce.

Rozhovory ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU budou pokračovat příští týden. Kromě nich v pátek politickou hladinu rozčeřila informace Hospodářských novin (HN), podle nichž je Gross ochoten vyjít vstříc šéfovi KDU-ČSL Miroslav Kalouskovi a dát mu křeslo ministra financí. Kalousek ale popřel, že by tuto nabídku dostal, nicméně obecně dal najevo, že by ji neodmítl. Zatímco úvahy o Kalouskovi neopustily rovinu spekulací, příprava koaliční dohody v pátek získala první obrysy. Vyjednávat o ní začali místopředsedové ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU Zdeněk Škromach, Jan Kasal a Karel Kühnl.

Lidovci chtějí, aby obsahovala výčet oblastí, kde by musela být koalice jednotná. Žádná z vládních stran by se nemohla spojit s opozicí a prosazovat tyto zákony přes odpor koaličních partnerů. Mezi tyto předlohy zařadili lidovci státní rozpočty na příští a přespříští rok, změny daní, zákony týkající se reformy veřejné správy a boje proti šedé ekonomice a případně i zákon o nájemném. Právě při prosazování posledně jmenované předlohy se ČSSD loni spojila s KSČM a prosazovala ji přes odpor lidovců a unionistů. Škromach byl k páteční představě KDU-ČSL rezolutní: "V žádném případě nepřistoupíme na nějaké protikomunistické pojistky." I v pátek se spekulovalo o tom, kdo v nové vládě zasedne. V centru pozornosti byla zpráva, že Kalousek by mohl zamířit na ministerstvo financí. Kalousek trvá na tom, že na svých místech mají zůstat nynější tři lidovečtí ministři.