Steyr-Daimler-Puch půjde do armádního tendru na nové transportéry

Vedení americko-rakouské společnosti Steyr-Daimler-Puch v pondělí oznámilo, že se zúčastní výběrového řízení na dodávku 235 obrněných transportérů pro českou armádu. Armáda vypsala výběrové řízení na tuto rekordní zakázku za 25 miliard korun v závěru dubna a žádosti bude přijímat do 27. května. Rakouská firma Steyr-Daimler-Puch je prvním zájemcem, který potvrdil účast v tendru. "Jsme připraveni jednat o úzké ekonomické spolupráci nebo potenciálních offsetových programech (zpětných investicích do české ekonomiky). Máme zmapováno v České republice několik společností, které by mohly v případě dodávky vozidel Pandur II participovat," řekl generální ředitel společnosti Steyr-Daimler-Puch Christian Fuchs.

Podle dřívějších neoficiálních informací vyhovují potřebám armády dva základní typy obrněných vozů: finské transportéry AMV od společnosti Patria a právě stroje Pandur. Do soutěže se zřejmě přihlásí také singapursko-irský typ Terrex. Tendru se nakonec nezúčastní švýcarská vozidla Piranha společnosti Mowag, kterou stejně jako Steyr-Daimler-Puch vlastní americký koncernt General Dynamics. "Bylo rozhodnuto, že si tyto dva projekty nebudou konkurovat. Transportér Piranha byl proto stažen, aby se zvýšily šance projektu Pandur II," uvedl Fuchs.

Mezi hlavní kritéria řízení bude patřit cena, podvozek s náhonem na osm kol, snadná přeprava vzduchem a schopnost firmy zajistit offsetové programy ve výši 100 procent ceny zakázky. Vojsku při výběru firmy pomáhá poradenská společnost PriceWaterhouseCoopers. Transportéry mají nahradit zastaralé typy OT-64, které vojsku slouží od druhé poloviny 60. let. Hlavními nedostatky starých vozů jsou nedostatečná ochrana posádky, nedokonalé přístroje a vzhledem ke stáří i nespolehlivost. Většina z nich už nefunguje.