Staronová koalice je po dalším jednání pravděpodobnější

Vznik staronové vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU je po čtvrtku opět o něco pravděpodobnější. Ve sněmovně se totiž po odchodu Mariana Bielesze znovu zformovala těsná většina 101 z 200 hlasů, o kterou by se případná vláda sociálních demokratů, lidovců a unie mohla opřít. Jednání úřadujícího šéfa ČSSD Stanislava Grosse s lídry opozice navíc zatím k většímu sblížení stanovisek nevedla. ODS dál volá po předčasných volbách. O komunisty se Gross, který jednání o sestavení kabinetu vede, opírat nechce. Předpokládá se, že Gross se nyní setká s předáky KDU-ČSL a unie. Už minulé dny naznačily, že nejpravděpodobnější je zřejmě vznik vlády na půdorysu nynější koalice. Dosud jí však chyběla parlamentní většina. Bývalý unionista Bielesz ale ve čtvrtek podle očekávání složil mandát a jeho nástupce Zdeněk Kořistka už dal najevo, že je ochoten pokračování kabinetu ČSSD, US-DEU a KDU-ČSL podpořit, pokud bude pokračovat v reformě veřejných financí. Koaliční politici zdůrazňují, že byť by vláda byla složená ze stejných stran jako kabinet odstupujícího premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD), měla by nové programové prohlášení. Někteří opoziční politici vidí situaci trochu jinak, občanští demokraté hovoří o tom, že Gross dává dohromady "Špidlovu vládu bez Špidly". Takový kabinet ale podle ODS republice neprospěje.

Předseda ODS Mirek Topolánek si myslí, že Gross vládu sestavit nedokáže. V takovém případě považuje "za samozřejmé", že příležitost dostane ODS. V kuloárech se už přesto spekuluje o tom, kdo by se mohl v novém kabinetu ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU objevit. Například předseda lidovců Miroslav Kalousek by se podle některých názorů mohl stát ministrem průmyslu a obchodu, tisk ale Kalouska zmiňuje i jako možného vicepremiéra pro ekonomiku a ministra obrany.

Poslanecký klub US-DEU po čtvrtku zřejmě definitivně odvrátil hrozbu zániku. Příchod Kořistky totiž znamená i to, že klub má spolu s bývalým poslancem ODS Petrem Kottem opět deset členů, což je minimální počet, aby mohla sněmovní frakce existovat. Bielesz již dříve ohlásil, že klub opouští, nakonec se tedy rozhodl, že složí i poslanecký mandát. Ve čtvrtek se ohradil proti spekulacím, podle nichž odchází výměnou za úplatek či příslib funkcí. Z jeho vyjádření rovněž vyplynulo, že mandát skládá i proto, aby zabránil posilování vlivu KSČM na vládu. Již před několika dny oznámil, že nepodpoří pokračování kabinetu ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Pokud by se ale současná koalice rozpadla, byla by podle Bielesze ČSSD tlačena do větší spolupráce s komunisty. "Větší vliv KSČM by pro tuto zemi byl mnohem větší katastrofou než pokračování stávající koalice," řekl Bielesz.