Sport

Česká hokejová reprezentace se bude muset na nadcházejících Švédských hrách obejít bez největší hvězdy Jaromíra Jágra. Hráč ruského Omsku se trenérovi národního týmu Vladimíru Růžičkovi omluvil ze zdravotních důvodů. Kvůli chřipce nenastoupil ani v nedělním zápase Kontinentální ligy. Místo Jágra byl do reprezentace povolán karlovarský útočník Petr Kumstát. Zejména díky možnosti vidět Jágra přitom čeští fanoušci vyprodali čtvrteční zápas v Praze, v kterém se Česko utká v zahajovacím utkání třetího dílu seriálu Euro Hockey Tour s Finskem. Do Stockholmu, hlavního dějiště turnaje, se český tým přesune až v pátek a následně se o víkendu utká se Švédskem a Ruskem.

České rychlobruslařky Karolína Erbanová, Andrea Jirků a Martina Sáblíková vyhrály stíhací závod družstev v rámci Světového poháru v Erfurtu. Svěřenkyně Petra Nováka si dojely v novém národním rekordu 3:05,32 nejen pro jistotu startu na letošním mistrovství světa, ale i pro celkové vítězství v třídílném seriálu. Tým českých rychlobruslařek tak dosáhl největšího úspěchu ve své krátké historii, v Erfurtu startoval teprve potřetí. V minulých závodech SP obsadily mladé reprezentantky sedmé a šesté místo.

Jakub Janda vyhrál i druhý závod Kontinentálního poháru skokanů na lyžích v Titisee-Neustadtu. Po sobotním triumfu v neděli zvítězil o sedm bodů před Rolandem Müllerem z Rakouska. Průběžné pořadí seriálu nadále vede Lukáš Hlava.

Zdeněk Štybar obhájil na mistrovství světa v cyklokrosu stříbrnou medaili. V závodu kategorie elite ho v nizozemském Hoogerheide porazil pouze Belgičan Niels Albert. Z dalších českých jezdců obsadil Petr Dlask 17. místo, hned za ním skončil Kamil Ausbuher a Radomír Šimůnek projel cílem jako šestadvacátý.

Česká lyžařka Šárka Záhrobská obsadila v superobřím slalomu v Garmisch-Partenkirchenu 24. místo a potřetí v této sezoně bodovala. V závodu Světového poháru zaostala o sekundu a 86 setin za vítěznou Američankou Lindsey Vonnovou, která vyhrála i páteční slalom. Nejlepším výsledkem Záhrobské v sezoně v této disciplíně tak zůstává osmnáctá příčka z Lake Louise. Další česká reprezentantka Klára Křížová na body nedosáhla, s mankem 4,18 sekundy skončila v páté desítce.

Autor: Peter Gabaľ