Sport

Čeští hokejisté porazili ve svém posledním utkání v základní skupině A na mistrovství světa hráčů do 20 let Švýcarsko 4:3 v prodloužení. Výhra znamená pro tým vedený koučem Miroslavem Přerostem jistotu účasti ve čtvrtfinále play off, jež si zahrál i před rokem. Po výhře Švédska nad Finskem 7:4 skončili Češi ve skupině A druzí a jejich soupeřem budou Spojené státy americké.

Také do druhého závodu Turné čtyř můstků v Garmisch-Partenkirchenu postoupilo české trio Lukáš Hlava, Jan Matura a Roman Koudelka. Stejně jako v Oberstdorfu v kvalifikaci neuspěl Čestmír Kožíšek. Pozici nejúspěšnějšího českého skokana v dosavadním průběhu sezony potvrdil Lukáš Hlava, jenž dopadl na značku 132 metrů a obsadil deváté místo. V prvním kole novoročního závodu ho čeká souboj s prakticky neznámým Slovincem Matjažem Pungertarem. Naopak soupeře mnohem zvučnějšího jména bude mít Matura. Jednatřicátý muž dnešní kvalifikace bude ve dvojici s domácím hrdinou, olympijským vítězem a čtyřnásobným mistrem světa Martinem Schmittem. Koudelka, jenž v Oberstdorfu získal své první body v tomto ročníku Světového poháru, se po 33. pozici utká s Norem Andersem Fannemelem, který v neděli v prvním kole porazil Maturu.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer je po dvou závodech etapové Tour de Ski osmý. Pozitivem pro něj především je, že v nedělní klasice cítil ve svém projevu jiskru, a doufá, že může být černým koněm závodu. "Co se týče výsledků, tak jsem spokojen," zhodnotil Bauer sobotní prolog, v kterém byl osmnáctý, a nedělní osmé místo na klasické patnáctce. "V prologu jsem se trošku pořád hledal, ale v klasice, i když jsem se trápil, tak byla vidět jiskřička. Tak uvidíme dál," řekl Bauer, z let 2008 a 2010 dvojnásobný vítěz Tour. Bauer neměl po výpadku v letní přípravě ideální vstup do sezony, proto tentokrát nepatří mezi největší hvězdy.

Česká reprezentantka Kateřina Nash vyhrála poprvé v kariéře závod cyklokrosové série Superprestige. V belgickém Diegemu porazila domácí Sanne Cantovou o sedm sekund. Zdeněk Štybar dojel v závodu mužů za umělého osvětlení třetí, Radomír Šimůnek byl pátý. Zvítězil mistr světa Niels Albert před dalším Belgičanem Kevinem Pauwelsem. Nash si připsala páté vítězství v sezoně, ale poprvé triumfovala v Evropě. Předchozí úspěchy zaznamenala v USA, kde žije.

Hokejisté Vítkovic podlehli v semifinále Spenglerova poháru domácímu Davosu po dramatickém průběhu 4:5. Rozhodující gól dal 22 vteřin před koncem svým druhým zásahem v utkání Patrick Kane, hvězda Chicaga v zámořské NHL.

V českém duelu na tenisovém turnaji v Šen-Čenu Klára Zakopalová jednoznačně porazila Andreu Hlaváčkovou dvakrát 6:1. Třicetileté Zakopalové se v roli turnajové pětky podařila odveta za vyřazení z letošního US Open, kde se obě krajanky dosud jedinkrát na okruhu WTA potkaly.