Sport:

Fotbalisté Jablonce zvítězili v úvodním utkání druhého předkola Evropské ligy na hřišti albánského celku Flamurtari Vlora 2:0 a výrazně se přiblížili postupu do třetí předkola. Zápas hraný za obrovského vedra rozhodl dvěma góly v 70. a 76. minutě kanonýr David Lafata po přihrávkách Karla Pitáka. Odveta je na programu za týden na severu Čech.

Vítězem první pyrenejské a celkově dvanácté etapy Tour de France se stal španělský cyklista Samuel Sánchez. Žlutý trikot lídra závodu udržel Francouz Thomas Voeckler, který projel cílem v lyžařském středisku Luz Ardiden jako devátý se ztrátou 50 sekund. Romanu Kreuzigrovi nevyšel únik, do kterého se pustil před stoupáním na Tourmalet, kdy začal sám stíhat skupinku uprchlíků. Prémií na slavném vrcholu projel jako první Francouz Jérémy Roy, na kterého osamocený Kreuziger ztrácel na čtvrtém místě tři minuty. Jedenáct kilometrů před cílem v závěrečném stoupání českého závodníka peloton dojel stejně jako Roye a spol.

Tenistka Klára Zakopalová postoupila na turnaji v Palermu do čtvrtfinále. Ve druhém kole zvítězila nad Chorvatkou Ani Mijačikovou 7:5, 4:6 a 6:3. Další soupeřkou čtvrté nasazené české hráčky bude turnajová sedmička Slovinka Polona Hercogová, kterou ještě nikdy neporazila. Devětadvacetiletá Zakopalová má v boji o postup do semifinále příležitost vrátit o devět let mladší Hercogové předchozí čtyři porážky. Obě hráčky jsou momentálně sousedkami ve světovém žebříčku, česká tenistka figuruje na 36. pozici a Slovinka hned za ní.

Autor: Ivo Prokop