Sport

Krasobruslař Michal Březina na mistrovství Evropy nečekaně vede po krátkém programu. Za jízdu získal 89,77 bodu a má náskok 1,32 bodu před Rusem Dmitrijem Alijevem. Průběžně třetí je šestnáctiletý ruský mladíček Artur Danieljan. Březina úvodní část soutěže vyhrál na ME vůbec poprvé, podařilo se mu to na třináctý pokus. Ve čtvrtečních volných jízdách bude Březina útočit na druhou medaili z velké akce po evropském bronzu z roku 2013. A má nejlepší výchozí pozici k tomu, aby po sedmiletém panování Španěla Javiera Fernándeze usedl na uvolněný trůn.

Tenistka Petra Kvitová postoupila do třetího kola grandslamového Australian Open. Sedmá nasazená si v Melbourne poradila s nepříjemnou Paulou Badosaovou ze Španělska dvakrát 7:5. Loňská finalistka Kvitová v příštím utkání narazí na pětadvacátou nasazenou Jekatěrinu Alexandrovovou. Ve formě hrající Ruska vyřadila Češku Barboru Krejčíkovou, která prošla do hlavní soutěže z kvalifikace a v prvním kole zaznamenala premiérovou grandslamovou výhru ve dvouhře, jasně 6:1 a a 6:3. Skončila také Kristýna Plíšková, která nestačila v dohrávaném utkání prvního kola na Heather Watsonovou a Britce podlehla ve třech setech 6:4, 3:6 a 1:6.

Obavy organizátorů extrémního závodu psích spřežení Šediváčkův long z nedostatku sněhu se zatím nenaplnily. Většina trasy vede po hřebenech Orlických hor, kde leží okolo 30 centimetrů sněhu. Nikdo ze závodníků neodstoupil a podmínky jsou dobré, řekl ČTK ředitel závodu Pavel Kučera. Čtyřiadvacátého ročníku závodu se účastní více než sto musherů z deseti evropských zemí a zhruba 700 tažných psů. Závod, který začal v úterý v podvečer v Deštném v Orlických horách, skončí v sobotu 25. ledna. Závod, který patří mezi nejnáročnější ve střední Evropě, je pojmenován po severském psu, kterého zastřelil myslivec před startem prvního ročníku závodu.