Sport

Dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová končí v 49 letech profesionální kariéru. Na konci října jí vyprší pracovní poměr v Dukle a dál se chce závodům věnovat jen na amatérské úrovni. Uvedla to v rozhovoru pro web Českého olympijského výboru. Od listopadu začne Hilgertová pracovat v České národní bance v odboru vzdělávacích a společenských akcí. Trénovat bude jako amatérka. "Přesto bych to nechtěla prezentovat jako konec kariéry, i když to z určitého úhlu pohledu asi konec kariéry je," řekla serveru czechteam.info. Hilgertová startovala na šesti olympijských hrách od Barcelony 1992 po Londýn 2012. Zlaté medaile získala v roce 1996 v Atlantě a o čtyři roky později v Sydney. Ve sbírce má také dva individuální tituly z mistrovství světa a Evropy. Letos na jaře se v kvalifikačních závodech neprobojovala do reprezentačního týmu pro vrcholné akce, ale jako náhradnice závodila na mistrovství Evropy, kde vypadla v kvalifikaci.

Po sedmi letech budou mít Češi zastoupení ve třech kategoriích krasobruslařské Grand Prix. Letošního ročníku prestižního seriálu, který začne v pátek v Moskvě, se vedle zkušeného Michala Březiny zúčastní také sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař a taneční pár Nicole Kuzmichová, Alexandr Sinicyn. Grand Prix vyvrcholí v prosinci finálovým závodem v japonské Nagoji, který bude posledním měřením sil světové špičky před únorovou olympiádou v korejském Pchjongčchangu.

Po deseti letech jsou olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová a trenér Stanislav Frühauf opět "spolu". Zkušený kouč se nechal od bývalé svěřenkyně přesvědčit a od letoška s manželkou Petrou pomáhají vybrousit talent dřímající v Barboře Havlíčkové, rady přidává i Neumannová. Sedmnáctiletá Havlíčková je považována za naději českého běžeckého lyžování. Rodačka z Vimperku je podle Neumannové na svůj věk hotovou profesionálkou. "Je pracovitá, cílevědomá i ambiciózní. Má všechny vlastnosti, které musí mít šampion," řekla Neumannová ČTK. Dvojnásobná mistryně světa zná dobře rodiče Havlíčkové a odmalička sleduje její lyžařské krůčky. Už dříve jí tu a tam radila, ale nyní je pomoc intenzivnější.