Soud rozhodl o osudu mladistvého vraha, výsledek nelze zveřejnit

Okresní soud v Kladně v pátek na neveřejném jednání rozhodl o dalším osudu nezletilého vraha třináctileté Barbory Němečkové z Kmetiněvsi na Kladensku. Zřejmě skončí v diagnostickém ústavu. Výrok soudu ale nelze podle zákona, který chrání nezletilé, zveřejnit dříve než rozhodnutí nabude právní moci. Výjimku, která by dovolila výsledky zveřejnit dříve, může v odůvodněných případech udělit soud pro mládež. Ten tak ale zatím neučinil. Chlapec je dosud v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích. Státní zastupitelství v polovině ledna podalo návrh, aby mu byla uložena ochranná výchova. Pokud o ní soud rozhodl, pachatel by zůstal v diagnostickém ústavu do svých 18 let, kdy bude plnoletý. Dívka byla zavražděna loni 1. ledna mezi obcemi Kmetiněves a Hospozín nedaleko Velvar. Nalezena byla u potoka nedaleko silnice mezi poli. K činu se přiznal loni v září tehdy třináctiletý spolužák zavražděné, kterého usvědčily výsledky testů DNA. Lékaři u něj později zjistili těžkou sexuální deviaci.

Pro mladistvé pachatele závažných trestných činů jsou určeny ústavy ochranné výchovy, které jsou jakýmsi trestněprávním opatřením. Soudy ale násilníky posílají i do výchovných ústavů, určených spíše pro děti ze špatného či chybějícího rodinného prostředí. V říjnu vláda podpořila záměr ministerstva školství zřídit pro mladistvé delikventy speciální zařízení. Novelu zákona o výkonu ústavní nebo ochranné výchovy poslanci teprve posoudí.

Znalecké posudky potvrdily u pachatele kmetiněvské vraždy rozsáhlou duševní a sexuální poruchu. "Léčba je nezbytná," řekl před časem televizi Nova ředitel bohnické léčebny Zdeněk Bašný. Podle lékařů si hoch vraždu do posledního detailu naplánoval. Oběť zavraždil a teprve poté ji sexuálně zneužil. Případ tak mladého sexuálního devianta čeští lékaři ještě neřešili. Protože čin spáchal jako nezletilý, nebude mít záznam v trestním rejstříku. Jako netrestanému mu po dosažení plnoletosti nebude možné nařídit léčbu, hospitalizaci ani kastraci, která je jedinou účinnou léčbou takové poruchy.