Soud projedná odvolání dvou dívek z případu katarského prince

Pražský městský soud projedná odvolání dvou dívek, které byly nepravomocně odsouzeny společně s katarským princem Hámidem bin Abdal Sáním. Linda Kazdová a Lucie Vaníčková dostaly dvouleté podmíněné tresty za to, že Sánímu dohazovaly školačky k sexuálním hrátkám. Odvolací jednání bylo nařízeno na 10. listopadu.

Sání byl také nepravomocně odsouzen, a to ke dvěma a půl letům vězení. Jeho odvoláním se ale již městský soud zabývat nebude. Nejvyšší soud rozhodl, že se obvodní soud neměl kauzou zabývat a měl ji předat do Kataru. Sání byl poté propuštěn z vazby a odletěl do své rodné země. Katarské úřady ho údajně obvinily, stíhán je na svobodě. Katarská policie nyní čeká na spis z České republiky. "V těchto dnech jsme odeslali standardní diplomatickou cestou spis do Kataru a případ sledujeme," řekl ministr spravedlnosti Pavel Němec v nedělní diskusi televize Prima. Připomněl, že se katarská strana zaručila, že bude ve stíhání Sáního pokračovat.

S Kazdovou a Vaníčkovou byla k podmínce odsouzena ještě Žaneta Telioridisová, ta si však odvolání nepodala. Tyto tři dívky podle Obvodního soudu pro Prahu 2 oslovovaly na ulici školačky s nabídkou výdělku 2000 korun. Zhruba dvacetiletým kuplířkám soud navíc uložil povinnost podrobit se sociálním a psychologickým programům nápravy a převýchovy. Odsouzené dívky byly podle soudu v minulosti samy mezi poškozenými. Sání udržoval opakované sexuální kontakty s 16 dívkami, čtyřem z nich ještě nebylo 15 let. Poškozené podle soudu většinou pocházely z rozvrácených rodin a jejich výchova byla hrubě zanedbána.

"Obžalovaný zneužil svého pobytu v Česku a svých majetkových poměrů, aby si snadno sháněl mladé dívky. To, že dívky nebyly v minulosti správně vychovávány, ho nezbavuje viny," zdůvodnila verdikt soudkyně Monika Křikavová. Sání podle ní dívky utvrzoval v tom, že získávat peníze sexem je normální a správné. Posudky znalců, podle kterých jsou vyhlídky poškozených dívek na budoucí navazování vztahů optimistické, však Sánímu nakonec pomohly, stejně jako jeho dosavadní bezúhonnost. Soud kvůli tomu nevyhověl žalobci, který žádal pro Sáního až pětileté vězení.