Soud o vydání Koženého do USA začne 30. ledna, potrvá týden

Žádost Spojených států o vydání podnikatele českého původu Viktora Koženého začne bahamský soud projednávat 30. ledna příštího roku. Proces je plánován na celý týden, řekl telefonicky ČTK bahamský prokurátor Francis Cumberbatch. Zda poté soud učiní rozhodnutí, není v tuto chvíli zřejmé, dodal. Koženého žádost o propuštění na kauci byla v úterý s konečnou platností zamítnuta, uvedl prokurátor. Ve vazbě je finančník už déle než dva měsíce. Cumberbatch ČTK potvrdil, že Koženého nyní zastupuje britský advokát Clive Nichols. Podle informací bahamského tisku dosavadní Koženého obhájce Philip Davis zůstává v týmu jeho právních zástupců.

Spojené státy žádají vydání Viktora Koženého kvůli obvinění ze snah o podplácení ázerbájdžánských představitelů. Souhlas se zahájením extradičního řízení vyslovil bahamský ministr zahraničí Fred Mitchell začátkem prosince. O Koženého vydání usiluje kvůli podezření ze zpronevěry majetku v hodnotě 11,5 miliardy korun i Česká republika. Ale vzhledem k tomu, že s Bahamami na rozdíl od USA neuzavřela smlouvu o právní pomoci, byly její snahy zatím neúspěšné. Na americkou žádost zadržela finančníka bahamská policie 5. října jen několik hodin před tím, než byl v USA spolu se dvěma Američany obžalován z údajné rozsáhlé korupce v souvislosti s tehdy zamýšlenou privatizací ázerbájdžánské ropné společnosti SOCAR. Kožený veškerá obvinění odmítá.

Při soudním jednání v bahamské metropoli Nassau o žádosti Koženého o propuštění na kauci vyšlo v druhé polovině října najevo, že kromě irského pasu má i venezuelské a možná i brazilské občanství. Celkem bylo soudu předloženo osm jeho cestovních dokladů, včetně neplatného pasu České republiky. Na Bahamských ostrovech, které leží v Atlantickém oceánu jihovýchodně od Floridy, žije nyní dvaačtyřicetiletý Kožený od roku 1993.