Sobotka: Je téměř nemožné držet Řeky v eurozóně proti jejich vůli

Řekové se rozhodli pro horší a těžší variantu nejen pro Řecko, ale pro celou Evropu, komentoval řecké "ne" podmínkám věřitelů pro další finanční pomoc premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podobně jako ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek u opoziční TOP 09 mluví Sobotka o možném konci Řecka v eurozóně. Vicepremiér Pavel Bělobradek (KDU-ČSL) doufá navzdory řeckému "ne" v to, že zvítězí zdravý rozum. "Pokud ne, pak to bude nepříjemné pro celou EU, zejména státy eurozóny," napsal ČTK.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) Řecko nemělo v eurozóně nikdy být. Skutečnost, že nemůže dluhy splatit, bylo podle něho jasné už před pěti lety. "Tehdy evropští politici přesunuli pohledávky soukromých věřitelů na bedra svých daňových poplatníků a teď se jim to bude těžko vysvětlovat, kdyby museli část dluhu odepsat," napsal ČTK Babiš. Bez odpisu části dluhu ovšem nemůže Řecko podle něho současnou krizi zvládnout. "Euro nebyl jen měnový projekt, ale i hospodářský. Proto Řecko v eurozóně nikdy být nemělo," dodal ministr financí.

"Otvírá se prostor pro to, aby Řecko opustilo eurozónu," soudí ministr zahraničí Zaorálek. Jde nyní o neznámou půdu, ale ta podle něho může za určitých podmínek dát Řecku šanci na nový začátek a skutečné zotavení. "Pro Evropu je to trochu šok, ale možná jsme takový šok potřebovali," napsal ČTK ministr zahraničí.

Výsledek řeckého referenda by měl zastavit sérii ekonomicky neefektivních a nesmyslných půjček ze strany věřitelů, je přesvědčen předseda ODS Petr Fiala. "Evropské státy ve snaze zachovat politické dogma stále užší politické integrace nenávratně ztratily 240 miliard eur. Tato praxe musí dneškem skončit," uvedl Fiala. "Řekové si vybrali ne a neodpovědná vláda premiéra Alexise Tsiprase slaví. Po vystřízlivění ale zjistí, že není co slavit," uvedl další místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Řecko podle něho promarnilo období, které mohlo využít jako v minulosti Portugalsko nebo Irsko, kterým se podařilo z krize dostat. Nejtěžší období by Řekové měli podle Ženíška už za sebou.

Výsledek řeckého referenda je podle bývalého prezidenta Václava Klause "políčkem evropské nomenklatuře". Řekové podle něj ale hlasováním nic nevyřešili. V referendu se měla řecká vláda raději zeptat voličů, jestli chtějí zůstat v eurozóně, míní Klaus. Vyjádření Klause ČTK zaslal Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Problém zadluženého Řecka podle Klause není možné vyřešit bez odchodu země z eurozóny.