Sněmovní volby asi budou podle stejných pravidel jako v roce 2002

Letošní volby do Poslanecké sněmovny se asi uskuteční podle stejných pravidel jako v roce 2002, což v novodobé české volební historii není pravidlem. Sněmovna sice ještě má projednávat návrh na zvýšení počtu preferenčních hlasů, jeho přijetí je ale velmi nejisté. Návrh sociálních demokratů kritizovali představitelé ODS a KDU-ČSL, které mají v Senátu přesvědčivou většinu; volební zákon musejí schválit obě komory parlamentu ve stejném znění.

"Myslím, že to nemůže projít," předpokládá i místopředseda Senátu Edvard Outrata, nestraník za US-DEU. Podle něj by to totiž nabouralo stranické sestavování kandidátek.

Novela by měla přinést voličům možnost kroužkem označit pořadové číslo u pěti místo dvou kandidátů, a tím zvýšit šance na jejich zvolení. Autoři předlohy chtějí současně snížit na dvě procenta množství preferenčních hlasů pro přednostní přidělení mandátu vybraným poslancům. Kritici předlohy z řad ODS argumentovali mimo jiné nevhodností měnit volební pravidla krátce před volbami.

Zákon o parlamentních volbách se v nynějším funkčním období úspěšně měnil pouze jednou, a to před dvěma lety kvůli hranicím dvou pražských senátních obvodů v důsledku změny počtu voličů.

Autor: Peter Gabaľ