Sněmovna vykročila k růstu nájmů, vláda ale utrpěla dílčí prohru

Sněmovna učinila první krok ke schválení návrhu zákona o nájemném, který počítá s růstem činží od října 2006. V průměru by se měly zvyšovat o 9,3 procenta po dobu šesti let. Poslanci tuto předlohu v prvním čtení nezamítli a přikázali ji k projednání výborům. Podle majitelů domů je vládní předloha v rozporu s ústavním pořádkem a Listinou základních práv a svobod. Sdružení nájemníků ji považuje za přijatelnou v případě, že ji budou doprovázet sociální dávky. Podle majitelů je návrh v rozporu s nálezy Ústavního soudu, který již dříve uvedl, že cenová regulace nesmí majitelům domů bránit v získání prostředků na běžné opravy nemovitosti a v dosahování přiměřeného zisku. Nájmy by proto podle vlastníků domů měly stoupnout okamžitě tak, aby jim náklady plně pokryly. Ministerstvo pro místní rozvoj je ale opačného názoru a tvrdí, že návrh je v souladu s ústavním pořádkem.

"Pokud by vládní návrh ve sněmovně prošel, nahrává to vítězství majitelů domů u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku," řekl předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček. K tomuto soudu již majitelé kvůli regulaci nájmů podali kolem 2000 stížností. Odhadují, že v případě úspěchu by český stát žalovali o desítky miliard korun. Ke stížnosti se připojilo i několik senátorů. Sdružení nájemníků vládní předlohu neodmítá. "Zákon považujeme za přijatelný, pokud dojde ke zmenšení rychlého růstu nájmů v Praze 1 a Praze 2, kde by se nájmy zvyšovaly o několik set korun za měsíc," řekl předseda sdružení Stanislav Křeček. Podle něj zákon o nájemném musí doprovázet potřebné sociální dávky. Na přípravě normy, která by zavedla státní příspěvky pro potřebné, nyní pracuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

Dolní komora by měla o nájemném rozhodnout nejdříve na podzim. Zatím však není jasné, o kolik a jak rychle činže nakonec porostou, protože zcela jednotná není v tomto ohledu ani koalice. Zatímco zákon o nájemném vláda protlačila do další fáze projednávání, neuspěla se související novelou občanského zákoníku, která měla upravit zvyšování nájmů po roce 2012. Sněmovna hlasy opozičních ODS a KSČM tuto vládní předlohu vrátila k dopracování, což má v praxi obdobné dopady jako zamítnutí. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek řekl, že úprava nájemného po roce 2012 se zřejmě vrátí do hry jako pozměňovací návrh k zákonu o nájemném. Na tom, zda a jak rychle deregulovat nájmy, se politici nejsou schopni shodnout roky. Levicoví poslanci se obávají toho, že při výraznější deregulaci by řada lidí hlavně v Praze nemohla dál svůj byt platit. Podle pravice mají zase lidé v bytech s regulovanými nájmy neoprávněnou výhodu. Regulované činže navíc podle nich tlačí ty tržní do takové výše, že třeba mladé rodiny bez vlastního bytu si žádný pronajmout nemohou. Od listopadu 2002 nemá stát právní předpis na regulaci růstu činží.

Autor: Ivo Prokop