Sněmovna vydala Babiše a Faltýnka ke stíhání v kauze Čapí hnízdo

Sněmovna podle očekávání vydala předsedu ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Stíhán bude moci být také místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Dolní komora o tom ve středu rozhodla po sedmihodinové rozpravě. Babiš už ráno v úvodním vystoupení požádal poslance, aby ho vydali k trestnímu stíhání, ačkoli kauzu označil za účelovou a za snahu ovlivnit nadcházející volby. Pro vydání Babiše hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, o vydání Faltýnka rozhodlo 120 ze 133 hlasujících členů dolní komory. Až na Babiše a Faltýnka se zástupci ANO hlasování nezúčastnili.

Policie chce oba politiky ANO obvinit jako činitele Agrofertu v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý jen z dotačního podvodu.

ANO tvrdí, že čelí bezprecedentnímu pokusu o nedemokratické ovlivnění nadcházejících sněmovních voleb za pomoci policejních orgánů. Zástupci ostatních stran to odmítli s tím, že kauza musí být vyšetřena standardně. Policejní žádost podle nich splňovala všechny náležitosti a nebyla motivována politickými postoji či výroky Babiše a Faltýnka. Pokud Babiš a Faltýnek v říjnových volbách poslanecké mandáty obhájí, policie bude muset žádat o jejich vydání znovu.