Sněmovna uctila minutou ticha památku zesnulého Gotta

Minutou ticha uctili v úterý poslanci památku zesnulého zpěváka Karla Gotta. Stalo se tak hned v úvodu schůze. Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) původně navrhoval minutu potlesku, protože jak uváděl potlesk doprovázel populárního zpěváka celý život. Členové vedení Sněmovny se ale na Vondráčkově návrhu neshodli. Po tradičním vyjádření piety navzdory tomu potlest zazněl, byť kratší než minutový.

Gott zemřel 1. října ve věku 80 let. Trpěl akutní leukemií. Veřejnost se s ním mohla rozloučit v pátek v pražském paláci Žofín. Na Slovanský ostrov dorazilo skoro 50.000 lidí. O den později se konala ve svatovítské katedrále na Pražském hradě za Gotta zádušní mše. Byla jen pro zvané z řad rodiny, přátel, duchovních nebo politiků. Lidé ale mohli dění uvnitř chrámu sledovat vedle televize také na velkoplošných obrazovkách umístěných na nádvoří u katedrály a na Hradčanském náměstí.

Svíce a květiny, které lidé v uplynulých dnech přinesli před dům zesnulého zpěváka Karla Gotta v pražské ulici Nad Bertramkou, město v noci na úterý nechalo uklidit. Úklid veřejné komunikace měl původně začít v pondělí, na přání rodiny byl ale termín odložen. Gottova rodina informovala, že vzkazy a dárky z pietního místa před vilou si ponechá, další využití svící a květin zvažovala. V úterý se ale chodník před zpěvákovou vilou opět začal plnit dary. Před domem po poledni hořelo několik desítek svíček, na místě byly květiny a vzkazy.