Sněmovna snížila trestní odpovědnost na 14 let

Snížení hranice trestní odpovědnosti z 15 na 14 let a zpřísnění trestů za vraždu má zavést nový trestní zákoník, který ve středu schválili poslanci. Zákon také zavádí trest za eutanazii, současně ale nestanoví jeho dolní hranici. Nový kodex podpořila ČSSD, US-DEU a většina občanských demokratů, lidovci se postavili proti. Pro křesťanské demokraty bylo nepřijatelné, aby se usmrcení nemocné osoby vymezilo jako zvláštní trestný čin. Podle nich jde o první krok k uzákonění eutanazie, protože není stanovena spodní hranice trestu. Snížení věku trestní odpovědnosti naopak lidovci podpořili. Pro byla i většina poslanců ODS, ČSSD, US-DEU a jednotlivci z KSČM. Komunisté však zákoník jako celek odmítli. Vadilo jim, že má být trestné popírání komunistických zločinů. Kodex se zmiňuje o komunistické a nacistické genocidě mezi příklady zločinů, které nelze beztrestně schvalovat. Pro zákoník hlasovalo 106 ze 185 přítomných poslanců. Pokud uspěje i v Senátu a podepíše jej prezident, začne nový kodex platit na začátku roku 2007.

Nový zákoník by měl nahradit dosavadní více než 40 let starou normu. Za vraždu má hrozit až třicetileté vězení - to je o pět let více než teď - či jako dosud doživotí. Vyšší mají být i tresty za mravní ohrožování mládeže. Zákon má omezit provozování prostituce v okolí škol a míst pro děti. Nová norma by také měla umožnit umísťování sexuálních delikventů do detenčních ústavů. Trestat by bylo možné například zákroky směřující ke klonování lidí, sexuální obtěžování či neposkytnutí pomoci oběti dopravní nehody. Kodex počítá i s postihy pro "hackery", tedy lidi, kteří se nelegálně nabourají do počítačovému systému. Práci vědců, kryptoanalytiků a bezpečnostních pracovníků by však tento paragraf ohrozit neměl. Rozšiřuje se i seznam rasově motivovaných činů. Trestné má například být, když někdo odmítne v restauraci obsloužit hosta z rasových důvodů. Zákoník rozlišuje drogy na "měkké" a "tvrdé". Legální by mělo být pěstování malého počtu rostlin marihuany a omamných hub pro vlastní potřebu. Novým druhem trestu má být domácí vězení. Soudy jej budou moci využít u méně závažných činů, kde hrozí maximálně tříleté vězení.

Podle místopředsedy pražského městského soudu Bohuslava Horkého lze těžko odhadnout, co přinese snížení hranice trestní odpovědnosti. Trestní soudci totiž zatím nemají s kriminalitou dětí zkušenosti, neboť se jí ze zákona nezabývají a k policejním statistikám nemají přístup. Sám zastává názor, že by u některých závažných násilných trestných činů mohla být hranice trestní odpovědnosti ještě nižší. Problém s usmrcením na žádost nemocného se podle Horkého dá řešit i v rámci současné právní úpravy. Posuzuje se sice jako vražda, ale motiv může být brán jako polehčující okolnost a trest se může uložit pod hranicí zákonné sazby. Soudce může obžalovaného v případě nulové společenské nebezpečnosti i osvobodit.