Sněmovna schválila rozpočet na rok 2006 se schodkem 74,4 miliardy

Poslanecká sněmovna v pátek schválila státní rozpočet na rok 2006. Stát bude v příštím roce hospodařit se schodkem 74,4 miliardy korun, příjmy mají dosáhnout 884,4 miliardy a výdaje 958,8 miliardy korun. Zákon o rozpočtu nyní míří k prezidentovi, Senát o něm nejedná. Letošní rozpočet byl schválen se schodkem 83,6 miliardy korun. Díky lepšímu výběru daní však nakonec zřejmě skončí se schodkem kolem 50 miliard korun. Celou situaci ale ještě může změnit platba garance České národní bance, která by se však mohla uskutečnit až v příštím roce. V případě, že by stát platbu uhradil ještě letos, deficit by výrazně narostl.

Ekonomové rozpočet od samého počátku kritizují. Trnem v oku je jim především výše příjmů, která je podle nich značně nadhodnocená. Stejně nový rozpočet vnímá i opoziční ODS. Ministr financí Bohuslav Sobotka však podobné námitky odmítá. Rozpočet podle Sobotky zajišťuje "důstojnou valorizaci důchodů". Výdaje na vědu a výzkum se v roce 2006 mají zvýšit o deset procent. Rozpočet také počítá s tím, že v příštím roce se zvýší objem peněz na platy zaměstnanců ve veřejné sféře. Ve vládním návrhu je také údajně dost peněz na spolufinancování projektů EU.

Informace o schválení rozpočtu není pro finanční trh novou ani překvapivou zprávou, takže kurz koruny ani ceny akcií nijak neovlivní, řekl ČTK analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Deficit 74,4 miliardy korun podle něj vychází na základě reálných předpokladů. Letošní lepší výsledky rozpočtu jsou způsobeny loňskými pesimistickými odhady výběru daní, dodal.