Sněmovna potvrdila stíhání Ratha, ten stíhání označil za politickou mstu

Trestní stíhání poslance Davida Ratha (dříve ČSSD) pro podezření z korupce související s opravou buštěhradského zámku může pokračovat, Poslanecká sněmovna s ním naprostou většinou vyslovila souhlas. Před hlasováním o tom, zda Ratha vydají, poslanci vyslechli jeho třičtvrtěhodinový projev. V něm někdejší středočeský hejtman označil svou kauzu za připravenou politickou likvidaci nepohodlného opozičního kritika a z jejího zorganizování obvinil ministra vnitra Jana Kubiceho a jím údajně vytvořenou "chobotnici". "Je to politická pomsta, odstranění opozičního politika, odstranění tvrdého kritika," prohlásil poslanec. Uvedl, že se nehodlá vzdát mandátu, a varoval, že v případě vydání se kauza stane politickým procesem. "Uděláte ze mne politického vězně," řekl. Opoziční politici jsou podle Ratha vinni ustrašeností a zbabělostí, když se nebrání podobným metodám. Poslanci o jeho vydání rozhodli v poměru 183 ku dvěma, pět se zdrželo hlasování. Proti Rathovu stíhání byli Pavel Ploc (ČSSD) a nezařazený Jaroslav Škárka, jenž byl sám nepravomocně odsouzen pro podezření z podvodu v korupční aféře Věcí veřejných. Rath nehlasoval. Po rozhodnutí ho policisté odvedli.

Podezření, že přijal úplatek, Rath jednoznačně odmítl. Při opravě buštěhradského zámku nemohla uniknout ani koruna, prohlásil. Okolnosti svého zadržení, kdy jej policie v polovině května zatkla se sedmi miliony korun v krabici, neosvětlil. Nejasně jen uvedl, že v "nekompletním torzu spisu" k případu lze nalézt slova a věty o "penězích na volby, financování voleb".

Rath se opřel také do státní zástupkyně Lenky Bradáčové, do policie i předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS). Bradáčová podle Ratha zneužila vazbu k lámání a týrání lidí a "nechala se zkorumpovat příslibem funkce na vrchním státním zastupitelství", policie se prý propůjčila k politickému boji a Němcová podle něho vydala soudu "svého poslance během minuty". Několikrát si poslanec také postěžoval na podmínky vyšetřovací vazby.

Napjatě očekávané vystoupení někdejšího středočeského hejtmana a hlasitého sněmovního kritika nynější vlády začalo po 14:00. Z vazební věznice v Litoměřicích, kde už tři týdny pobývá, policisté přivezli Ratha do sněmovny asi o dvě hodiny dříve. Poslance do sálu doprovodili tři policisté, kteří byli v civilu, ale ozbrojení. Vystoupení z galerie pro hosty sledovali i obhájci Ratha Adam Černý a Roman Jelínek.

Ratha policisté zadrželi v polovině května s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Podle policie to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Rath ale tvrdí, že se domníval, že je v krabici víno. Jeho advokáti zpochybňují postup policistů, žalobců i vazební stíhání.