Sněmovna o partnerství ve středu, zastánci normy prosadili odklad

Sněmovna rozhodne o zákonu o svazcích homosexuálů nejdříve ve středu, nikoli již v úterý, jak se původně předpokládalo. O odklad hlasování ale zastánci a odpůrci zákona svedli tvrdý spor, který se změnil ve vzájemné obviňování z nekorektního postupu. Přesun na středu chtěli hlavně sociální demokraté, kterým v úterý chyběli někteří poslanci. ČSSD se proto obávala, že za těchto okolností by spornou normu neprosadila.

Prezident Václav Klaus zákon vetoval, takže k jeho přehlasování je třeba ve dvousetčlenné sněmovně aspoň 101 hlasů. Výsledek bude asi těsný. Klaus soudí, že zákon příliš rozšiřuje zásahy státu do lidských životů. Se svobodou menšin, o níž mluví premiér Jiří Paroubek, nemá nic společného, míní prezident.

Předpokládá se, že pro svazky gayů a leseb by mohla být kromě většiny poslanců ČSSD i většina komunistů, unionistů a část ODS. Další občanští demokraté ale zákon nepodpoří a jednotně proti jsou vždy lidovci. Zákonem se sněmovna zabývá už poněkolikáté, víc hlasů předloha získává od levicových poslanců.