Sněmovna: Nájmy se od ledna 2007 zvýší v průměru o 14,2 pct ročně

Nájemné v bytech s regulovanými činžemi poroste od 1. ledna 2007 do roku 2010 v průměru o 14,2 procenta za rok. Od roku 2011 by měla výši činží určovat dohoda mezi pronajímatelem a nájemcem. Rozhodla o tom sněmovna, která schválila návrh zákona o nájemném. Regulované nájemné se vztahuje na 750.000 bytů, což je zhruba pětina bytového fondu. Zákon ještě musí schválit senát a podepsat prezident. Zákon ve sněmovně prosadili poslanci vládní koalice, občanští demokraté a komunisté zákon nepodpořili. Norma získala hlasy 84 ze 165 přítomných poslanců.

Majitelé domů návrh zákona o nájemném odmítají a považují ho za protiústavní. S výjimkou Prahy jim totiž růst činží podle jejich názoru neumožní ani po skončení přechodného období pokrýt náklady na běžné opravy a údržbu. Ze 750.000 bytů vlastní zhruba 300.000 jednotek, ostatní patří obcím.

Spokojeni však nejsou ani nájemníci. "Plánovaný růst nájemného ve velkých městech může dramaticky ovlivnit život tisíců nájemců bytů, nepřijatelný je zejména růst nájemného v bytech horší kvality," uvedlo Sdružení nájemníků. Obavy plynou zejména ze sociálních dopadů. Stát počítá s příspěvkem pro lidi, kterým celkové výdaje na bydlení přesáhnou 30 procent a v Praze 35 procent čistých příjmů. Další pomocí bude tzv. doplatek na bydlení, který bude definovat nově připravovaný zákon o hmotné nouzi.