Smlouva o pronájmu gripenů bude podepsána v pondělí

V pondělí v poledne budou podepsány smlouvy o pronájmu 14 švédských stíhaček Jas-39 Gripen pro české letectvo. ČTK o tom informovala Drahomíra Nová z tiskové služby ministerstva obrany. Desetiletý pronájem strojů s kompletní logistikou a výcvikem pilotů i pozemního personálu má ČR přijít na 19,6 miliardy korun.

Se smlouvami vyslovila česká vláda souhlas tuto středu, první gripeny by Češi měli převzít na jaře příštího roku. Cena je konečná a v korunách, nepodléhá tedy rizikům spojeným se změnou kurzu koruny. Splátky jsou roční. Český ministr obrany Miroslav Kostelka má spolu se švédskou ministryní Leni Björklundovou podepsat základní memorandum o porozumění, podrobné smlouvy o pronájmu letounů a o průmyslové spolupráci podepíše náměstek ministra pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva a výkonný ředitel Švédské správy materiálu pro obranu Jan-Olof Lind.

Definitivně tak na deset let bude uzavřena otázka budoucnosti českého nadzvukového stíhacího letectva. Češi mají na deset let získat 12 nových stíhaček Jas-39 Gripen C a dvě nová letadla ve dvoumístné verzi D. Součástí dodávky bude i víceúčelový simulátor, systém plánování misí, kompletní technické zabezpečení letounů, výcvik pozemního i létajícího personálu. Offsetové programy mají podle smlouvy dosáhnout v deseti letech 130 procent ceny kontraktu, 20 procent z těchto programů jsou přímé offsety českého zbrojního průmyslu. Nové stíhačky, označované jako letouny čtvrté generace, dosud nemají za sebou bojový "křest ohněm". Na českém nebi mají nahradit dosluhují MiG-21, kterým skončí životnost právě v příštím roce.