Skupina Rangers převzala zlatou desku a vydá se na turné

Na turné, které věnuje vzpomínce na loni v listopadu tragicky zesnulého zpěváka Milana Dufka, se vydá populární skupina Rangers. Základem nového složení je služebně nejstarší člen Mirek Řihošek a také Jan Vančura, který se do kapely vrací po 18 letech. V úterý převzali v Praze zlatou desku Supraphonu za album toho nejlepšího z více než 40 let trvající historie skupiny.

"Dufkova nečekaná smrt byla katalyzátorem mého návratu ke kapele," přiznal Vančura, který v poslední době s Rangers stále častěji spolupracoval. Turné pod názvem Poutník s kytarou začne 22. února v Luhačovicích a vyvrcholí o dva měsíce později v Praze. Podle bendžisty a kytaristy Řihoška položí zvuk důraz na vícehlasý vokální projev, který posluchači znají z nejslavnější éry skupiny. "Označil bych to za návrat ke kořenům," řekl ČTK a dodal, že po Dufkově úmrtí nevěřil, že se ještě dají dohromady.

Původními členy souboru, který byl začátkem 70. let při takzvané normalizaci násilně přejmenován na Plavce, jsou nyní pouze Řihošek s Vančurou. Dufek s basistou Antonínem Hájkem zemřeli, Radek Tomášek ze skupiny odešel už dříve a houslista Jiří Veisser ji, údajně pod nátlakem kolegů, opustil začátkem roku 1999. Vracející se zpěvák a kytarista Jan Vančura opustil své kolegy "promované inženýry" ve druhé polovině 80. let.

Kapela Rangers vystupovala ve čtyřech desítkách zemí včetně Ameriky, Austrálie a Oceánie. Odehrála přes 7000 koncertů pro šest milionů diváků a jen v českých zemích a na Slovensku prodala přes tři miliony hudebních nosičů. Zakládajícími členy byli Dufek s Hájkem, kteří se na tom dohodli při sjíždění Lužnice. Za první koncert v roce 1965 dostali pivo a párek.