Šimonovský: Pendolina by měla začít jezdit opět od 1. února

Soupravy rychlovlaků Pendolino, které tento měsíc odstavily technické potíže, jsou už opět opraveny, jezdí a mají předepsány zkušební jízdy bez cestujících. První dvě soupravy by měly být nasazeny 1. února, další dvě následující den. Televizi Nova to řekl ministr dopravy Milan Šimonovský. "Ta vozidla už teď jezdí bez lidí a očekáváme, že budou předána, jak jsme slíbili; 1. února začnou jezdit. A očekáváme, že do plného provozu je dáme v pátek, s lidmi," řekl.

Výrobce, firma Alstom, podle ministra už závadu odhalila, byla to prý skrytá závada v procesoru. "Pendolino jezdit bude, to je moje odpovědnost a já zajistím, že to pendolino jezdit bude. Nebo ho vrátíme výrobci tak jako každý polámaný výrobek," dodal. Ministr zopakoval, že smlouva o koupi vlaků z roku 1995 je nestandardní a nevýhodná pro ČR. Nyní se prověřuje odpovědnost lidí, kteří tuto smlouvu a dodatky podepisovali.

Škody z odstavených pendolin podle ministra stále nabíhají a vyčíslit je bude možné, až začne opět jejich plný provoz. Šimonovský očekává, že Alstom bude vracet řádově desítky milionů korun. "Už teď dostaneme zhruba 100 milionů korun," řekl. Dotčená smlouva však podle něj omezuje škodu, kterou výrobce platí. Za to prý mohou ti, kteří smlouvu sjednávali. "Byli to generální ředitelé Český drah. Jeden z nich se jmenoval (Rudolf) Mládek a druhý (Dalibor) Zelený," řekl. Na Zeleného už bylo podáno trestní oznámení, dodal. To souvisí s nákupem náhradních dílů na Pendolina za víc než 200 milionů korun, o kterém v pátek informovala TV Prima. Dráhy součástky nakoupily už dva roky před dodáním samotných souprav.

Server Aktuálně.cz uvedl, že podle generálního ředitele Českých drah Josefa Bazaly je možné odstoupit od kontraktu na pendolino. Právníci drah původně měli za to, že smlouva s Alstomem je nevypověditelná. "Pokud společnost neodstraní závady, které brání v užívání vlaků, byli bychom pravděpodobně nuceni od smlouvy odstoupit. Pak mají obě strany nárok na vrácení plnění. My vrátíme vlaky, oni poskytnuté finanční plnění," řekl Bazala Aktuálně.cz.