Siláci se dřeli s kovovými kufry i s obřími pneumatikou

Přenášení až 170 kilogramů těžkých kovových kufrů nebo převracení pneumatiky o váze 350 kilogramů patřilo do sobotního siláckého šestiboje, kterého se v Liberci zúčastnilo 16 závodníků z Česka, Slovenska a Slovinska. Klání sledovalo několik tisíc diváků.

"Pneumatiku převraceli siláci na dráze dlouhé 20 metrů a nejrychlejší z nich, Jan Bártl, ji překonal za necelých 39 vteřin," řekl ČTK jeden z organizátorů Ladislav Slánský. Při druhé disciplině závodníci soutěžili, kdo dostane za jednu minutu víckrát nad hlavu kládu těžkou 125 kilogramů. Tři z nich to dokázali šestkrát. Potom siláci tahali po třech schodech břemena o váze 200, 220 a 250 kilogramů. Nejlepší z nich, Zdeněk Sedmík, je dostal všechny nahoru za 43 vteřin. Navíc ještě stihl vynést na schody dva padesátilitrové sudy s pivem. Mezi magnety šestiboje patřily soutěže, v nichž hrály klíčovou roli automobily. Siláci museli na laně táhnout kamion a překonat s ním vzdálenost 20 metrů. Nejrychlejšímu Zdeňkovi Sedmíkovi trvala cesta do cíle necelých 22 vteřin. Závodníci dostali rovněž za úkol, aby udrželi co nejdéle na v klidu dvě octavie. Auta stála na šikmé ploše se sklonem zhruba 30 stupňů a siláci s rozpaženýma rukama mezi nimi. Nejlepší z nich, Josef Masaryk, tam zůstal jednu minutu a 16 vteřin.

"Celkovým vítězem se stal Martin Štefl před Zdeňkem Sedmíkem a Janem Bártlem, který byl jako osmatřicetiletý nejstarším účastníkem soutěže," shrnul Slánský.