Sestřelení útočících civilních letadel není legislativně ošetřeno

Velké problémy by měl velitel české armády, který by v současném českém právním prostředí dal rozkaz sestřelit sebevražedně útočící civilní letadlo. Generální štáb v tomto smyslu upozornil ministra obrany na nutnost změn. Ty se však zřejmě budou muset týkat i mezinárodních smluv o civilním letectví. Sdělil to náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. "Musí se rozhodnout, za jakých podmínek bude moci být použit vojenský prostředek - a je jedno jestli to bude letadlo nebo raketa - k tomu, aby se zlikvidovalo letící civilní letadlo," poznamenal Šedivý v souvislosti s teroristickými útoky na cíle v USA. Tato otázka se musí podle něj důkladně projednat nejen v českém parlamentu. Armáda si však podle něj nedovolí navrhnout způsob řešení, protože tato otázka je otázkou politickou.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík se chystá vládě příští týden předložit určité návrhy, řešící odpovědnost za rozkazy při případném sestřelení civilního letadla nad Českou republikou. V reakci na prohlášení generála Šedivého to ČTK řekl mluvčí ministra Milan Řepka. Tvrdík o tomto problému podle něj informoval bezpečnostní radu státu na jejím posledním zasedání.

Generál Šedivý připustil, že by bezpečnostní opatření u budovy rozhlasu Svobodná Evropa v centru Prahy osobně řešil jemněji. Budovu od čtvrtka hlídají společně s policisty parašutisté s několika obrněnými transportéry, vojáci i jejich technika jsou ale vyčleněni pro potřeby policie, která jim také velí. Šedivý poznamenal, že osobně by obrněnce v centru Prahy nepoužil, rozhodnutí však nebylo na armádě. Neozbrojené kolové transportéry mají podle představ policie sloužit u Svobodné Evropy jako zátarasy proti případnému sebevražednému útoku například vozidla s výbušninou, vysvětlil velitel 43. mechanizovaného výsadkového praporu Aleš Opata, jehož vojáci u rozhlasu stojí. Upozornil také, že kromě na první pohled viditelných úrovní ochrany budovy je ještě několik dalších.

Bezpečnostní opatření u budovy rozhlasové stanice Svobodná Evropa v centru Prahy byla minulý týden zavedena kvůli konkrétnímu riziku. ČTK to řekla tisková mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková. "Opatření, která byla přijata, vyplývají z jediného reálného rizika, které není v rovině teoretických úvah, ale v rovině konkrétních poznatků, před kterými jsme byli relevantními složkami varováni," řekla Bártíková. Dodala však, že žádné jiné konkrétní nebezpečí nehrozí.