Senát schválil afghánskou misi, vojáci odletí zřejmě ještě letos

Senát ve čtvrtek podobně jako ve středu sněmovna schválil vyslání armádních specialistů do Afghánistánu. Čeští vojáci by měli do této země odjet ještě letos. Jejich vyslání Senát schválil drtivou většinou, řekl po neveřejném jednání horní komory předseda jejího výboru pro obranu Michael Žantovský (ODA).

Stálí členové Rady bezpečnosti OSN se ve středu dohodli na návrhu rezoluce o mezinárodních jednotkách pro Afghánistán, která dává vojákům OSN právo na použití síly a stanoví jejich mandát na šest měsíců. Text návrhu byl předložen zbývajícím deseti členům rady k prostudování. Návrh rezoluce uvádí, že situace v Afghánistánu stále představuje hrozbu mezinárodnímu míru a bezpečnosti, a proto budou moci vojáci OSN použít síly i v případě, kdy nejde o sebeobranu, jak je tomu u většiny misí OSN. Prostějovští vojáci by podle dostupných informací měli být nasazeni do operace, jejímž cílem je podpořit v Kábulu novou afghánskou vládu, která má začít pracovat 22. prosince. Česko je podle Žantovského společně s Tureckem jediným nečlenským státem EU z evropských zemí, jejíž vojáci se operace v Afghánistánu mají zúčastnit.

Vicepremiéra mrzí zveřejnění informací o tom, že místem působení členů liberecké protichemické jednotky a 6. polní nemocnice v rámci operace Trvalá svoboda bude Kuvajt. "Nepovažuji to za korektní a seriózní, naši partneři požadovali utajení," uvedl. "Na tuto kritiku nebudu reagovat," řekl k tomu Žantovský, jenž ve středu informaci o cíli cesty chemiků a lékařů po schválení jejich mise v Senátu potvrdil. O den dříve tak učinil poslanec vládní ČSSD Miloš Titz. Schválením afghánské mise byla předvánoční schůze Senátu ukončena. Členové horní komory se k dalšímu společnému jednání sejdou 11. ledna příštího roku.