Sdružení praktických lékařů nadále žádá demisi ministra zdravotnictví

Zástupci krizového štábu lékařů se i nadále připravují na demonstraci proti politice ministra zdravotnictví Davida Ratha. Nepřesvědčilo je ani jeho aktuální prohlášení o připravované změně vyhlášky o úhradách péče. Místopředseda Sdružení praktických lékařů ČR Jan Jelínek novinářům řekl, že demonstraci by zabránila Rathova demise. Lékaři chtějí demonstrovat na pražském Staroměstském náměstí 24. února. Jelínek připomněl, že zatím nikdo neví, co vlastně bude změna obsahovat.

Lékařům také vadí, že i nová vyhláška byla připravena bez veřejné diskuse. Změnu vyhlášky chápou zástupci krizového štábu zdravotníků jako potvrzení toho, že mají pravdu. "Demonstraci bychom odvolali jedině v případě, že by se ministr rozhodl odstoupit," prohlásil místopředseda Sdružení praktických lékařů ČR Jan Jelínek.

Ohlášenou změnu vyhlášky chápou zástupci krizového štábu jako potvrzení toho, že mají pravdu. Jelínek připomněl, že zatím nikdo neví, co vlastně bude změna obsahovat. I kdyby byla nová vyhláška z jejich pohledu lepší, nynější bude platit celé první čtvrtletí a dopad na lékaře přijde teprve dodatečně.

Ze všech kroků, které ministr zdravotnictví za dobu svého působení ve funkci provedl, vadí zdravotníkům nejvíce vyhláška o úhradách péče na první pololetí. Postavila se proti ní lékařská sdružení, stomatologická komora a Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje asi 160 menších zařízení.

Lékařům odmítajícím ministrovu politiku vadí, že nová vyhláška byla opět připravena bez veřejné diskuse. "Ministr to nejdříve připraví, prosadí a pak teprve říká, jestli máme nějaké připomínky. V ostatních evropských zemích to bývá naopak, každé změně předchází veřejná debata. Pan ministr se chová jako malý Trautenberk," řekl prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek. Zástupci krizového štábu vnímají Rathovy kroky jako nesystematické, neboť podle nich změnu vyhlášky připravil až pod hrozbou demonstrací.

Rathovo vyjádření, že lékaři dostanou od dubna více peněz na péči díky lepším výsledkům Všeobecné zdravotní pojišťovny, komentovali organizátoři protestu slovy, že "výsledky VZP musí být lepší, protože lékaři museli omezit péči, takže pojišťovna nemusela za řadu výkonů platit".

Autor: Peter Gabaľ