Sbírka v 50 českých městech pomůže postavit školu v Etiopii

Ve více než 50 českých městech se od 11. do 13. října uskuteční veřejná sbírka, která by měla zajistit prostředky na výstavbu a vybavení základní školy v jižní Etiopii. Akci organizuje společnost Člověk v tísni a Junák - svaz skautů a skautek ČR. Z prostředků z minulého ročníku sbírky byla v jižní Etiopii postavena škola pro 160 dětí. ČTK o tom informovala Karla Štěpánková z Člověka v tísni. Tento rok se do sbírky zapojí více než 82 skautských oddílů z celé České republiky. Do ulic tak vyrazí stovky mladých lidí. První den sbírky by se k nim měl připojit i ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Člověk v tísni má v Etiopii stálou misi, vybudované zázemí a několik lokálních expertů včetně stavebních inženýrů. Za dobu svého působení otevřela společnost v Etiopii tři školy. Poslední dvě koncem letošního září, a to základní školu ve vesnici Asore a střední odbornou školu v Awasse. Do nových zařízení chodí 250 dětí, které by jinak neměly možnost získat vzdělání.

Východoafrická Etiopie je podle statistik osmou nejchudší zemí na světě a potýká se s obrovskou mírou negramotnosti. Údaje Světové banky z roku 2001 dokazují, že tři pětiny obyvatel jsou negramotné. Místní vláda nemá dostatek prostředků, aby mohla s nevzdělaností úspěšně bojovat a chybějící školy budovat.