Rumunský král Michal I. uctil na Moravě památku padlých vojáků

Bývalý rumunský král Michal I. s chotí Anou a princem Radu uctil ve čtvrtek při své návštěvě Kroměříže a Brna památku rumunských vojáků, kteří padli v roce 1945 při osvobozování obou měst a jejich okolí. "Tato chvíle je pro mne plná emocí," řekl po ceremoniálu Michal I. Podle starosty města Petra Dvořáčka zemřelo při osvobozování Kroměříže 28 rumunských vojáků; účast rumunského královského vojska byla při bojích rozhodující. "Chtěl bych za to poděkovat a poděkovat také Vám osobně, za to, že jste vedl statečný rumunský lid proti Němcům," řekl králi Dvořáček.

Odpoledne královská rodina přicestovala na brněnský Ústřední hřbitov, kde je pohřbeno na 1500 rumunských vojáků, kteří padli nebo podlehli zranění při osvobozování jihomoravské metropole a dalších obcí a měst na jihu Moravy. "Jsem velmi rád, že jsem se tohoto ceremoniálu mohl zúčastnit," řekl Michal I. jihomoravskému hejtmanovi Stanislavu Juránkovi. Král pak navštívil i pohřebiště Rudé armády a popravených odbojářů. Rumunské hroby po ceremoniálu vysvětili pravoslavní duchovní.

V bojích při osvobozování českých a moravských obcí zahynulo přes 15.000 rumunských vojáků a dalších 55.000 jich bylo zraněno nebo se stalo nezvěstnými.

Třiaosmdesátiletý Michal I. stál v čele své země do roku 1947, za války byl maršálem a nejvyšším velitelem Rumunské armády. V srpnu 1944 přispěl k tomu, že se Rumunsko přidalo ke spojencům. Komunistický režim, který byl v Rumunsku po válce nastolen, krále Michala přinutil k abdikaci a následné emigraci. Od té doby žil převážně ve Švýcarsku. Michal I. i po nastolení demokracie zůstává mimo politický život Rumunska a mimo politické strany. Dodnes ale představuje významnou morální hodnotu pro celý národ.