Rozhodčí Hruška, Hlaváč, Zejda a Krátký nesmějí dva roky pískat

Disciplinární komise dnes vynesla na svém mimořádném zasedání první tresty v korupční aféře v první fotbalové lize. Sudí Stanislav Hruška, Jaromír Hlaváč, Václav Zejda a Bohuslav Krátký mají podle jejího rozhodnutí zakázanou činnost výkonu rozhodčího a všech svazových funkcí na 24 měsíců. Hruška byl potrestán za vyžadování úplaty, zbývající trio pak za její přijetí. Všichni navíc dostali pokutu 50 tisíc korun. Případ pátého obviněného sudího Josefa Dvořáčka, který v aféře rovněž figuruje, byl odročen na 24. června. Ve stejný den se bude rozhodovat i o osudu Synotu. Komise na toto zasedání předvolala bývalého sportovního ředitele Synotu Jaroslava Hastíka a navíc i svazového delegáta Pavla Spišiaka, jehož jméno se prý také objevilo v policejních spisech.

Svazová disciplinární komise, jejíž šéf Alexander Károlyi měl možnost nahlédnout do vyšetřovacího spisu, dnes vynesla maximální tresty. Začnou pro distancované sudí platit už od soboty. "Tresty jsou na nejvyšší hranici, protože jednání rozhodčích považujeme za velmi závažné," řekl po zasedání komise ČTK Károlyi. "Disciplinární komise vycházela z usnesení specializovaného policejního útvaru pro boj s korupcí a okresního státního zástupce. A důkazy považujeme za dostatečné k tomu, abychom mohli takto rozhodnout," dodal Károlyi.

Potrestaní sudí se podle něj zatím nevyjádřili k možnosti svého odvolání, ale před komisí prý svorně tvrdili, že se cítí být nevinní. Po čtvrté hodině odpolední rozhodčí opouštěli jednání disciplinárky před zástupci médií s kamennými výrazy a bez jakéhokoliv komentáře k verdiktu.