Roman Šebrle zůstal na olympiádě bez medaile

Desetibojař Roman Šebrle skončil na olympijských hrách v Pekingu na šestém místě. Jeho součet činil 8241 bodů. Jediný český olympijský vítěz z Atén, jehož přípravu v letošní sezoně narušila dvě svalová zranění a v závěru přípravy i křeče, se mohl během dvoudenní soutěže radovat ze svého výkonu pouze ve skoku do výšky. V ní skočil 211 centimetrů, ve většině disciplín se mu nedařilo podle představ. Za očekáváním zaostal především ve vrzích.

Sport

Moderní pětibojařka Lucie Grolichová obsadila na olympijských hrách v Pekingu 16. místo. Třicetiletá česká reprezentantka v závěrečném běhu nedokázala udržet 13. pozici, která jí patřila po čtyřech disciplínách. Do cíle doběhla minutu a 45 vteřin za vítězkou Lenou Schönebornovou z Německa.

Bez medaile i pouhé finálové účasti skončily pro české bikrosaře premiérové závody na olympijských hrách. Po čtvrtfinálovém vyřazení Michala Prokopa neuspěla v semifinále ani Jana Horáková, když po pádu ve třetí jízdě obsadila první nepostupové páté místo.

Sedm oštěpařek z pekingského finále by mělo v pátek 5. září v Jablonci nad Nisou znovu změřit síly s Barborou Špotákovou. Do rodiště čerstvé olympijské vítězky se chystají k exhibičnímu vystoupení mimo jiné Němky Christina Obergföllová, která získala v Pekingu bronz, a Steffi Neriusová. Přijet by měla čtvrtá Britka Goldie Sayersová či Polka Barbara Madejczyková. Závod se bude konat na jabloneckém fotbalovém stadionu, kde bude postaven oštěpařský sektor.

Český fotbalový brankář Petr Čech je mezi dvaceti nominovanými na cenu pro nejlepšího klubového hráče v Evropě. Oficiální vyhlášení si UEFA schovala na 28. srpna, kdy budou v Monaku vylosovány základní skupiny Ligy mistrů. Čech byl vedením UEFA zároveň vybrán mezi pětici kandidátů na titul nejlepšího brankáře uplynulé sezony, což je ocenění, které získal v letech 2005 a 2007.

Český tenis bude mít zastoupení ve finále na turnaji ve Forest Hills. Po Ivetě Benešové postoupila do semifinále i Lucie Šafářová, vítězka turnaje z roku 2005, a obě fedcupové reprezentantky v předposledním kole soutěže narazí na sebe.