Rekordní pojídač knedlíků: Nedá se taktizovat, jen rychle jíst

Jak se stát rekordmanem v pojídání ovocných knedlíků? Podle vítěze letošního šestého ročníku Meruňkobraní v Miroslavi na Znojemsku Kamila Hamerského se nedá příliš taktizovat: "Prostě jen od začátku rychle jíst," konstatuje s úsměvem Hamerský. Za časový limit 20 minut třiatřicetiletý jedlík z Víru spořádal neuvěřitelných 96 meruňkových knedlíků. Nechal tak daleko za sebou ostatní soutěžící, o 22 kusů překonal i svůj loňský výkon.

Nejvíce jej prý trápilo horko. "Bylo mi teplo již před závodem a teď je to ještě horší. Ten poslední talíř byl hodně horký, takže jsem se vcelku zpotil," svěřil se těsně po závodu. Původně prý plánoval spořádat rovnou stovku knedlíků. "Málem se mi to podařilo. Ani jsem netrénoval, už jsem v životě knedlíků snědl hodně," tvrdí. Ostatní závodníci zkoušeli různé metody, jak "roztáhnout" žaludek - například popíjení vody před závodem. "Já ale myslím, že to nemá vliv. Zkoušel jsem to dříve. Akorát se mi voda zprotivila, člověkovi je ještě divněji než po knedlících," míní rekordman, otec dvou dětí.

Meruňková pochoutka se mu prý zprotivila jen na chvíli. "Ale klidně si dám další zítra, až vytrávím," pravil statečně pravidelný účastník klání v pojídání čehokoli - například svíčkové, bramborového salátu či krupicové kaše. Na pelhřimovském festivalu rekordů a kuriozit zase na čas pojídal šišku salámu. Doma se prý nepřejídá. "Sním ale vše, co manželka navaří."