Řeholníky trápí restituční případy i sociální dávky

Ministr kultury Vítězslav Jandák se v pondělí sešel s představiteli mužských a ženských řeholí katolické církve, aby se seznámil s jejich problémy. Schůzka poukázala nejen na nedořešené majetkové a restituční případy, ale například také na nový výklad zákona, podle něhož řeholnice starající se o staré sestry ve společné domácnosti přestaly od letoška dostávat sociální dávky.

Jandák se chce během jara sejít s více než dvěma desítkami z 26 státem registrovaných církví. Konference vyšších představených řeholních společenství byla třetí v pořadí.

"Byli jsme rádi, že jsme mohli na ministerstvo přijít bez biskupů - jsme součástí církve, ale problematika i struktura života řádů je rozdílná od diecézí," řekl ČTK po dvouhodinovém jednání převor benediktinského arciopatství v Praze-Břevnově Prokop Siostrzonek.

Problémem jsou podle něj pro některé řády nedořešené chyby v restitucích z počátku 90. let, týkající se pozemků pod vrácenými budovami. "Nelze v takových případech pokračovat v opravách," konstatoval. Setkání označil za užitečné a příjemné, ministr podle něj má pro tato jednání nový tým spolupracovníků a expertů.

Řády podle břevnovského převora přinášejí do současného života nejen duchovní rozměr, na který se ve společnosti obecně zapomíná, ale přispívají i svým zapojením do zdravotnictví a školství. Počet řeholníků se od počátku 90. let poněkud snížil a v současnosti stagnuje - žen je na dva tisíce, mužů kolem devíti set. "Úbytek není velký, odpovídá obecně demografii naší společnosti," řekl Siostrzonek.

Svobody se v roce 1990 po 40 letech od zrušení klášterů dočkalo na 3500 žen a zhruba tisíc mužů z původního počtu 12.000 sester a 3000 řádových bratří. Řeholníci podle převora dnes ministrovi také navrhli, aby se státní úředníci vzdělávali nejen v problematice evropských fondů nebo médií, ale také v církevních reáliích. Další z církví, která má k Jandákovi podle vylosovaného pořadí přijít, má být ve čtvrtek Evangelická církev metodistická. Ministr označuje dosavadní setkání za seznamovací, informativní a přátelská.

Autor: Peter Gabaľ