Referendum: Účast nebyla dostatečná, výsledek nebude závazný

Referenda o odsunu hlavního železničního nádraží z centra Brna se zúčastnilo 24,9 procenta brněnských voličů. Znamená to, že účast byla nízká, referendum bylo zmařeno a jeho výsledky po právní stránce nepřimějí vedení města k zachování nádraží v jeho současné poloze. Novinářům to řekla předsedkyně městské volební komise Jana Drápalová. Z účastníků hlasování dalo 85,1 procenta občanů hlas pro zachování nádraží v jeho současném místě.

Podle Drápalové by ale představitelé města měli výsledek referenda respektovat. "Občané jím dali politickým stranám i vedení města jasné zadání. Tím je zachování nádraží v centru," řekla ČTK. "Odsun prosazují ODS, KDU-ČSL a KSČM. Tyto strany přitom dostaly v minulých komunálních volbách o 10.000 hlasů méně, než jaký je dnešní počet občanů hlasujících pro zachování nádraží v centru," doplnila Drápalová.

Náměstek primátora Petr Zbytek (ODS) s názory Drápalové rozhodně nesouhlasí. "Referendum se řídí zákonem a v hlasování je rozhodující vždy výsledek. Ten dnešní je: většina občanů není pro zachování nádraží. Protistrana by měla přijmout porážku se ctí," uvedl pro ČTK. Zdůraznil, že vedení města rozhodně vezme výsledek hlasování na vědomí a pokládá jej za důležitý, nehodlá ale své plány měnit.