Ředitelství silnic a dálnic plánuje navýšit rozpočet na výkupy pozemků

Silničáři příští rok nejspíš navýší rozpočet na výkupy pozemků. Plánují za ně utratit zhruba 1,2 miliardy korun, letos měli asi 900 milionů. Českému rozhlasu to řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký. Spory o výkupy brzdí v celém Česku podle jeho odhadů desítky staveb.

Problém vykoupit pozemky mají silničáři například před stavbou obchvatu Mělníka ve Středočeském kraji. Obchvat se skládá ze čtyř částí, hotová je zatím jedna. Vykoupit pozemky museli i úředníci kvůli stavbě severního obchvatu v Prostějově. Ten se začne stavět v polovině roku 2019. Při výkupu u některých parcel museli úředníci přistoupit dokonce k vyvlastnění. Majitele pozemků se totiž nepodařilo dohledat. Projekt má platné stavební povolení.

Problémy s vlastníky nemovitostí před lety zastavily v Českých Budějovicích ​​strategickou stavbu podjezdu pod nákladovým nádražím. Stavba přivaděče z dálničního obchvatu se zdržela o 5 až 6 let. Radnice města se snažila vyhnout výkupům zpracováním nové studie a prodloužením trasy tunelu. Přípravy stavby budou trvat nejméně další rok, tunel za přibližně miliardu korun už ale přitom mohl být přitom letos téměř hotový.