Rath čelil kritice lékárníků, kteří říkají, že lék není rohlík

Ministr zdravotnictví David Rath čelil ve čtvrtek kritice lékárníků na zasedání Žofínského fóra. Hájil nedávné snížení marže na léky, přičemž řekl, že "lékárna je svého druhu speciální obchod, nic víc nic míň". S tím ale lékárníci nesouhlasí, tvrdí, že na jedné straně musejí čelit tržnímu prostředí, které ovlivňují velké zahraniční řetězce, na druhé straně je svazují předpisy. Tvrzení, že lék je zboží jako každé druhé, podle nich odporuje například požadavku vysokoškolského vzdělání lékárníků. Kvůli omezování svých příjmů vyhlásili lékárníci na 30. ledna stávku, na tři hodiny zavřou lékárny a zahájí informační kampaň.

Rath tvrdí, že regulace cen léků je nyní stanovena dobře, a nehodlá ji měnit. Lékárníkům sdělil, že sice nechce ve vypjaté situaci provokovat, ale rád by vyhověl přání občanů, aby si volně prodejné léky mohli opatřit také prostřednictvím internetu, či si je koupit i jinde než v lékárně. Rozšíření prodeje je podle ministra v pravomoci ministerstva, není třeba změny zákona.

Lékárníci proti prodeji léků jinde než v lékárně ostře vystoupili. Upozornili, že léky nejsou brambory. "To je skutečně velmi bystrý postřeh, kdyby mi to kolegové lékárníci neřekli, asi bych si toho nevšiml," pošťouchl je ministr. Podle něj lékárníci v diskusi žádné nové skutečnosti nepřinesli.

"Neustálým snižováním marže zlikvidujete malé lékárny," ozvalo se z pléna. Rath podotkl, že systém není vytvořen tak, aby se lékárníci měli dobře, ale aby pacienti měli kde získat léky.