První odhad sklizně je podle ČSÚ příznivý, rolníci to vidí různě

Jako příznivý vyznívá první letošní odhad sklizně a výnosů zemědělských plodin, který k 20. červnu provedl Český statistický úřad. Z informací, které v pátek ČSÚ zveřejnil, je zřejmé, že u všech sledovaných zemědělských plodin se očekává podstatně vyšší hektarový výnos než v roce 2003.

Podle zemědělců bude letošní úroda určitě vyšší než loni. Předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jan Veleba soudí, že základních obilovin by se mohlo sklidit přes sedm milionů tun proti loňským 5,26 milionu tun. "Je šance na rekordní sklizeň, ale vše závisí na počasí. Pokud bude pokračovat jako nyní, tak se vše z polí nedostane," uvedl.

Podle některých farmářů ale úroda nebude nadprůměrná. "Bude spíše odpovídat normálu a nevyrobíme toho o mnoho více, než se u nás spotřebuje," řekl ČTK předseda olomoucké krajské agrární komory Josef Hlavinka. Letošní rok je vlhký, takže plodiny mohou být podle Hlavinky napadené různými chorobami, houbami či plísněmi. Porostům navíc škodí i letošní prudké bouřky.

S nepříznivým počasím se potýkají vinaři ve Zlínském kraji. Chladné jaro i začátek léta zapříčinily opoždění vegetace až o několik týdnů, střídaní teplot a srážky navíc nahrávají vzniku houbových chorob. Vinařům tak hrozí, že letos budou mít jen minimum přívlastkových vín. Vyplývá to z ankety ČTK.

Poněkud optimističtější jsou menší vinaři. "Přívlastková vína budou letos méně častá, ale alespoň se vyprodají předchozí ročníky, aniž by se musely zlevňovat," poznamenal Jaroslav Vaďura z Polešovic na Uherskohradišťsku. "Vegetace je sice opožděná, ale rok se vždy hodnotí, až je víno ve sklepě," doplnil Václav Ovčáčík, který ekologicky hospodaří na třech hektarech vinic u Velehradu.