Prokop na Dakaru klesl na 14. místo, Loprais byl dnes třetí

Automobilový jezdec Martin Prokop zajel v osmé etapě na Rallye Dakar po technických problémech s fordem až dvaadvacátý čas a v průběžném pořadí klesl na 14. místo. Před českého reprezentanta se dostal dvojnásobný mistr světa formule 1 Fernando Alonso, v čele je i nadále jeho španělský krajan Carlos Sainz. "Drželi jsme dobré tempo a zazávodili jsme si s ostatními auty. Ale na kilometru 400, asi po nejdelší rovině, jakou jsem kdy jel, která měla 31 kilometrů na plný plyn, tak se nám rozbila plynová klapka a auto přestalo jet," řekl Prokop na facebooku. Posádka týmu MP Sports opravou ztratila více než 20 minut.

V kategorii kamionů se dařilo Aleši Lopraisovi, který dojel třetí a poprvé se letos v Saúdské Arábii dostal na pomyslné stupně vítězů. V celkovém hodnocení je i nadále čtvrtý, na třetího Bělorusa Sergeje Vjazoviče však Loprais ztrácí stále téměř hodinu. Vede Andrej Karginov z Ruska.

Dnešní etapu, která měla start i cíl ve Vadí ad-Dauásiru a závodníci v ní absolvovali 474 měřených kilometrů, neabsolvovali po nedělním úmrtí Portugalce Paula Goncalvese motocyklisté ani čtyřkolkáři.