Pro malé Romy jsou v Brně zdarma kurzy angličtiny a práce na PC

Kurzy angličtiny nebo práce na počítači mohou v Brně zdarma navštěvovat Romové od sedmi let. Speciální program pro romskou komunitu nabízí nově občanské sdružení Ratolest ve spolupráci se základní a mateřskou školou v Křenové ulici. "Naším společným cílem je zvýšit úroveň vzdělání romské menšiny, a tím přispět ke zlepšení jejich přístupu na trh práce," řekla ČTK ředitelka sdružení Lucie Vosečková. Nabídku doučování a kurzů otevřeli autoři projektu v dubnu a už nyní je o ně velký zájem. "Program je připraven asi pro 200 zájemců," upřesnila Vosečková. Prostředky na jeho realizaci ve výši 850.000 korun získalo sdružení z fondů Evropské unie. Peníze podle ředitelky stačí na pokrytí všech nákladů. "S ohledem na cílovou skupinu je důležité to, že účastníci kurzů nemusí platit žádné příspěvky," doplnila ředitelka.

Vedle výuky anglického jazyka a práce na počítači mohou romské děti a jejich rodiče využít možnost přístupu na internet. Zajištěna je také pomoc se zvládáním školních povinností. Odborníci poradí rodičům s výběrem vhodné školy, sepsáním přihlášky nebo životopisu. Součástí programu je také několik kulturních akcí a exkurze do střední odborné školy a učiliště.

Občanské sdružení Ratolest se práci s mládeží ze sociálně slabého prostředí věnuje už deset let. Pro romské děti provozuje také klubovnu Plaváček pro smysluplné trávení voleného času. Podle Vosečkové preferuje pobyt v klubovnách před touláním na ulici stále více romských dětí. Dětem ze sociálně slabšího prostředí se programově věnuje i základní a mateřská škola v Křenové.