Případ posprejované mešity v Brně policie odložila, pachatele nevypátrala

Případ posprejované mešity v Brně policie odložila, pachatele se nepodařilo vypátrat. ČTK to řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Na budovu na začátku ledna kdosi nasprejoval nápis "Nešiřte islám v ČR! Jinak vás zabijeme". Mešita ve Vídeňské ulici, jediná v Brně, se stala terčem anonymního útoku v minulosti již několikrát. Policisté věc vyšetřovali od 3. ledna, a to jako poškození cizí věci. Pokud se objeví nové důkazy či skutečnosti, je možné vyšetřování znovu otevřít.

Předseda Ústředí muslimských obcí v České republice Muníb Hasan Alravi (Muneeb Hassan Alrawi) ČTK tehdy řekl, že útok na mešitu přichází po delší době klidu. "Bereme to vážně jako přímou výhrůžku, není to anonymní výkřik na internetu. Je potřeba to vnímat i ve světle útoků na mešity ve světě a celkově, řekl bych, tíživé nálady a atmosféry v Česku," řekl Alravi.

V minulosti kromě nenávistných nápisů a vytlučených oken vandalové položili před dveře mešity v roce 2016 tašku s prasečí hlavou, což je pro muslimy nečisté maso. V témže roce se zde sešlo také asi 100 odpůrců islámu pod vedením Martina Konvičky, jedli zde vepřové a pili alkohol. Muslimové tehdy