Při hlubší krizi v eurozóně by Nečas prosazoval rychlejí snižování schodků veřejných financí

Pokud by se prohloubila dluhová krize v eurozóně, premiér Petr Nečas by prosazoval rychlejší snižování schodků veřejných financí. Cestou k tomu by mohlo podle něj být dočasné zvýšení nepřímých daní. Nečas to řekl v diskusním pořadu České televize jako svůj osobní názor. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky při prohloubení krize v eurozóně nedává urychlení snižování schodků veřejných financí ekonomický smysl. Zrychlení škrtů by podle něj mělo na ekonomiku negativní vliv. "Nedomnívám se, že by Česká republika byla v hledáčku ratingových agentur v souvislosti s tím, že dojde k řeckému bankrotu," uvedl šéf ČSSD.

O případném zvyšování nepřímých daní je Nečas v případě krizového vývoje v eurozóně ochoten diskutovat. Záleželo by na skutečných dopadech krize do české ekonomiky. "Například DPH by nebyla 17,5, ale 19 procentních bodů," uvedl premiér jako příklad. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by naproti tomu podporoval spíše progresi ve zdanění občanů a vyšší zdanění firem. "Zvyšování nepřímých daní, to musíme skutečně odmítnout jako sociální demokracie, protože není možné zase ten problém vlády přenést na výdaje středně- a nízkopříjmových domácností," řekl Sobotka.

Ceny při sbližování sazeb daně z přidané hodnoty v příštím roce vzrostou v průměru o jeden procentní bod, uvedl premiér Petr Nečas. Nižší sazba DPH má podle návrhu vlády příští rok vzrůst z deseti na 14 procent. "Zvýšená sazba (DPH) za dva roky klesne. To znamená, že pro drtivou většinu zboží a služeb daň z přidané hodnoty klesne, nikoli že poroste. I v tom příštím roce je propočet jednoznačný, tedy ukazuje, že daňová hladina se zvedne všehovšudy o jeden procentní bod," řekl Nečas. Úpravy DPH navrhované vládou minulý týden podpořila v prvním čtení sněmovna. Příští rok se na 14 procent zvýší dolní sazba DPH, horní dvacetiprocentní sazba zůstane stejná. Od roku 2013 se obě sazby mají sjednotit na 17,5 procenta. Peníze z vybrané DPH mají podle dohody stran vládní koalice jít na velkou důchodovou reformu. Opozice se změnami DPH nesouhlasí. "Všechny tyto reformy se dají nazvat v zásadě zdražením," oponoval v ČT předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. "Pokud jde o daň z přidané hodnoty, tam vláda vytáhne z peněženek občanů více než 20 miliard korun ročně," dodal.