Prezident Zeman se zúčastní recepce pořádané čínskou ambasádou

Prezident Miloš Zeman se ve středu zúčastní slavnostní recepce v pražském paláci Žofín, kterou pořádá čínské velvyslanectví k 70. výročí navázání diplomatických vztahů s Českem. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Českou diplomacii bude na akci zastupovat náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa, ministr Tomáš Petříček (ČSSD) je na pracovní cestě ve Spojených státech.

Vztahy mezi Českem a Čínou v současné době nejsou ideální. Petříček i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) kritizovali Peking za rušení naplánovaných koncertů českých hudebních těles v Číně. Čínské velvyslanectví tvrdí, že zodpovědnost za situaci nese pražský magistrát, který chce z partnerské smlouvy mezi hlavními městy obou států vypustit deklaraci o uznávání politiky jedné Číny. Česko-čínské vztahy zasáhla už na konci loňského roku situace kolem varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před technologiemi čínských firem Huawei a ZTE, které úřad označil za bezpečnostní riziko. Čína se proti tomu ohradila.

Mezi zastánce spolupráce mezi Českem a Čínou patří právě prezident Zeman, který asijskou velmoc opakovaně navštívil a vidí v ní významného partnera pro české podniky. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar nicméně minulý týden uvedl, že uskutečněné čínské investice v Česku nenaplnily očekávání.