Prezident Václav Klaus jmenoval vládu premiéra Jiřího Paroubka

Prezident Václav Klaus jmenoval novou vládu ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. V osmnáctičlenném týmu premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), který v čele kabinetu nahradil Stanislava Grosse, jsou pouze čtyři noví ministři. Jedním z nováčků je žena, Paroubkův kabinet tak má v historii českých vlád nejvíce žen. Klaus vyjádřil naději, že vláda, která byla několik měsíců paralyzována krizí, začne okamžitě pracovat a nebude vyžadovat sto dnů hájení. Paroubek odpověděl, že jeho tým bude dělný a co nejdříve požádá sněmovnu o důvěru.

Vláda musí do třiceti dnů předstoupit před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry. Teprve potom zahájí plnohodnotnou činnost. Kabinet chce pokračovat v plnění programu bývalé vlády.

Někteří poslanci sociální demokracie ještě se slibem podpory novému kabinetu váhají. Paroubek je však optimista a věří, že všech 101 koaličních poslanců jeho vládu podpoří. K vyslovení důvěry je zapotřebí jen nadpoloviční většina hlasujících. Sněmovna by mohla o důvěře hlasovat příští nebo přespříští týden.

Nový kabinet se od Grossova týmu příliš neliší. Ke dvojici ministryň školství a zdravotnictví Petře Buzkové a Miladě Emmerové (obě ČSSD) přibyla další žena. Za odstoupivšího ministra informatiky Vladimíra Mlynáře totiž unionisté do kabinetu nominovali jeho dosavadní náměstkyni Danu Bérovou.

Vedle Grosse a Mlynáře v nové vládě nezasednou ani nestranický ministr bez portfeje Jaroslav Bureš, kterého nahradil také bezpartijní právník Pavel Zářecký. Chybět bude i ministr Jaroslav Palas (ČSSD), místo něhož bude zemědělství řídit dosavadní poslanec sociální demokracie Petr Zgarba. Čtveřici nových tváří doplnil Paroubkův nástupce v čele ministerstva pro místní rozvoj poslanec ČSSD Radko Martínek.

Oproti Grossově vládě je v novém kabinetu o jednoho místopředsedu víc. Vicepremiéry zůstávají lidovecký ministr dopravy Milan Šimonovský, předseda unionistů Pavel Němec, ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) a nestraník Martin Jahn, který má nadále na starosti ekonomiku. Po půl roce se vicepremiérem znovu stal ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).