Prezident Klaus navštívil Svatovavřineckou pouť na Sněžce

Prezident České republiky Václav Klaus se v úterý zúčastnil tradiční Svatovavřinecké pouti na vrcholu nejvyšší české hory, Sněžky. Klaus s doprovodem vystoupal na 1602 metrů vysokou horu Obřím dolem, okolo půl dvanácté jej na Sněžce stovky účastníků bohoslužby přivítaly potleskem. "Je to pěkná tradice a přeji nám všem, aby pokračovala," řekl prezident shromážděným poutníkům. Mši pod širým nebem sloužil hradecký biskup Dominik Duka společně s polskými kněžími. Na Sněžku automobilem přijel i čtyřiaosmdesátiletý arcibiskup Karel Otčenášek.

Klaus se synem Václavem a doprovodem výstup na Sněžku zahájil po 08:00 v Peci pod Sněžkou, odkud poměrně ostrým tempem vyrazil Obřím dolem. Po cestě hovořil s členy horské služby, ředitelem Krkonošského národního parku či starosty horských středisek. Diskuse se točila například o plánech na vybudování nové české poštovny na vrcholu Sněžky či o stavbě nové lanovky. "Nechci se přít o to, jestli by lanovka měla či neměla vést na vrchol, to už je technická složka, já jsem samozřejmě pro, aby nejvyšší česká hora byla veřejnosti přístupná a bylo si možné něco koupit. Zavírat ji...by byla strašná škoda," řekl na vrcholu Klaus.

Při jedné ze zastávek po cestě si prezident krátce prohlédl také nově zpřístupněné podzemí bývalého dolu Kovárna. "Moc se mi to líbilo a myslím, že by o tom lidé měli vědět a mělo by se jim to připomínat," řekl Klaus. Při odchodu dodal, že by si štoly dolu měly prohlédnout i jeho vnoučata. Klaus se po cestě několikrát zastavil, ochotně pózoval fotografům a rozdával autogramy, opakovaně si také otíral čelo a obličej kapesníkem. Celkem mu trvala zhruba osm kilometrů dlouhá cesta na Sněžku necelé 3,5 hodiny.

Svatovavřinecké pouti na vrchol Sněžky, která se koná od roku 1998, se každoročně účastí stovky lidí z České republiky i Polska. Letos byla podle některých znalců účast nižší, protože se pouť nekonala o víkendu. Na Sněžku dorazili kromě věřících také členové české a polské horské služby, protože svatý Vavřinec je patronem nejvyšších českých hor. Jméno svatého Vavřince nese také kaple, která je umístěná na vrcholu Sněžky.