Prezident Klaus chce pro Česko trvalou výjimku z povinnosti zavést euro

Prezident Václav Klaus chce pro Česko trvalou výjimku z povinnosti zavést euro. Prezident to uvedl při setkání s českými velvyslanci. "Jestli bych měl (k euru) něco nového veřejně nastolit, pak by to byl jedině opt-out z naší povinnosti přijmout euro. Ale toho se vláda bojí," řekl prezident. Opt-out je trvalá výjimka z práva Evropské unie pro členský stát. Pro zavedení eura mají vyjednaný opt-out Dánsko, Velká Británie a Švédsko, které tak euro nemusejí přijmout. Pro ostatní země EU platí povinnost jednotnou měnu přijmout, pokud budou splněna požadovaná kritéria. Klaus dále uvedl, že problematika eura je "chybně zplošťována" na Řecko. Podle Klause by eventuální snížení počtu zemí eurozóny, o kterém se spekuluje právě v souvislosti s Řeckem, nebylo žádnou katastrofou.

Prezident Klaus si dokáže představit, že by Česká republika mohla mít například jeden zastupitelský úřad pro tři pobaltské země, tedy Estonsko, Lotyšsko a Litvu, a jeden pro země Beneluxu, tedy Belgii, Nizozemsko a Lucembursko. Nyní má Česko svoji misi ve všech třech pobaltských státech i ve třech zemích Beneluxu. V těchto případech by se tedy teoreticky ze šesti úřadů staly dva. Jedním z hlavních témat letošní velvyslanecké porady je takzvaná ekonomická diplomacie. Klausovi vadí, že na českých zastupitelských úřadech se zúžily nebo zrušily obchodní úseky. Podle prezidenta je také chybná domněnka, že přesun co největšího počtu českých diplomatů do unijní diplomacie je nejlepším způsobem, jak hájit a prosazovat české národní zájmy.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv v prosinci navštíví Prahu. Na poradě velvyslanců to oznámil prezident Klaus, který ho na návštěvu Česka pozval. Medveděv by tak mohl být přítomen zahájení výstavy drahocenností moskevského Kremlu na Pražském hradě.

Prezident Klaus se obává vývoje v zemích severní Afriky, varoval před "laciným optimismem", který podle něj zastávají Spojené státy a některé evropské země. Klaus řekl českým velvyslancům, že si přeje, aby tento region udělal co největší posun vpřed. Považuje však za chybu porovnávat změny v severoafrických zemích s pádem komunismu v roce 1989 a označovat situaci jako "arabské jaro". Klaus uvedl, že jeho největší obavy se týkají Egypta. Na tuto zemi by se česká zahraniční politika měla nejvíc soustředit, a to i z historických důvodů, zdůraznil prezident. Václav Klaus při setkání s českými velvyslanci zkritizoval také schválenou vládní koncepci zahraniční politiky. Obsahuje podle něho prázdná témata, neřeší nepříznivé tendence a klíčové otázky v EU a nezabývá se skutečnými problémy české zahraniční politiky. Klaus dokument označil za "neutralistický text", který obsahuje všezahrnující obecnosti. Premiér Petr Nečas ČTK řekl, že prezident má právo na svůj názor.

Autor: Ivo Prokop