Prezident Havel vyzval světová náboženství ke spolupráci

Prezident Václav Havel vyzval během konference Fórum 2000 představitele největších světových náboženství k hlubší spolupráci. V katedrále sv. Víta na Pražském hradě při společné meditaci křesťanů, muslimů, židů, buddhistů a hinduistů Havel řekl, že nastal čas vytvářet "velkou duchovní koalici". Jejím úkolem by bylo hledat a prosazovat základní etické hodnoty, na nichž se shodují všichni lidé dobré vůle, a v duchu těchto hodnot společně působit na život světového společenství. "Nedávné události v USA nám drasticky ukázaly, jak rychle se může globalizovat zlo," konstatoval český prezident. Dozrál proto podle něj čas k tomu, aby se v zájmu "globalizace dobra" daleko víc než dosud spojovaly síly všech, kteří cítí odpovědnost za budoucnost lidského rodu na planetě Zemi.

Norský spisovatel Jostein Gaarder se na konferenci Fórum 2000 výrazněji chopil tématu hledání příčin teroristického útoku na New York a Washington a mluvil o odpovědnosti vyspělého světa za vývoj v rozvojových zemích. Zdůraznil, že dialog je nutný i s teroristy a fanatiky a zásadní nutností je hledání příčin útoku a nenávisti, jež k němu vedla. Zpochybnil princip "spravedlivé odplaty", jímž se v konfliktu řídí USA. "Je sporné, zda je odveta nejlepší odpovědí terorismu," řekl.

Izraelský ministr zahraničí Šimon Peres soudí, že v době teroristických hrozeb svět již není rozdělen jako v minulém století, například na Západ a Východ. Je rozdělen, ale na národy, které spolupracují, a ty, které nespolupracují, řekl Peres na pražské konferenci Fórum 2000. Místo Západu podle Perese musí vzniknout velká koalice, v níž musí být nejen západní státy, ale i Rusko, Čína, India, státy Latinské Ameriky - zkrátka "prakticky celý svět". Jedinou účinnou obranou proti terorismu je prevence, za kterou lze podle Perese považovat i nynější ofenzívu Spojených států v Afghánistánu. Podotkl, že podobně se chová i Izrael, který bojuje s palestinskými extremisty.