Premiér Jiří Paroubek vyzdvihl hospodářské úspěchy brazilského prezidenta a setkal se s krajany

Český premiér Jiří Paroubek vyzdvihl především hospodářské úspěchy brazilského prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy, který jej přijal ve svém paláci v metropoli Brasílii, a pozval jej do Prahy. Připomněl především, že Brazílie dokázala v posledních letech zkrotit vysokou inflaci v řádech set procent. Paroubek zdůraznil, že podporuje úsilí Brazílie o získání statusu stálého člena Rady bezpečnosti OSN, a řekl, že od Brazílie očekává totéž při aspiraci České republiky na získání postu člena nestálého.

Při návštěvě Ria de Janeiro český premiér Jiří Paroubek primátorovi více než jedenáctimilionové megapole Césarovi Maiovi navrhl prohloubení obchodní spolupráce mezi Českem a prefekturou Ria. V rozhovoru pro ČTK po setkání s Maiou premiér řekl, že české firmy by mohly do Ria dodávat, nebo tu přímo vyrábět, například tramvaje. Paroubek rovněž vyjádřil přání, aby se do Ria mohly dodávat i komponenty pro stavbu rodinných pivovarů.

Navázat na tradici společných podniků na výrobu cementu v Brazílii a podílet se na budoucí produkci biopaliv má zájem český stát i soukromé firmy. ČTK to řekli zástupci českých podnikatelů, kteří doprovázejí premiéra Jiřího Paroubka. Mezi tradiční odvětví, v nichž mají české výrobky v Brazílii dobrý zvuk, patří energetika či strojírenství. V současnosti je v Brazílii v provozu devět velkých elektráren a 15 cementáren vybavených zařízením české nebo československé provenience. Mezi podnikatele v tomto oboru patří i jednatel společnosti Pragotec Jiří Jodas, který zároveň zastává funkci honorárního konzula v nejvýchodnějším brazilském velkoměstě Recife. Druhým odvětvím, které má podle expertů velkou budoucnost, je výroba biopaliv v cukrovarnickém průmyslu. V Brazílii už mají velké zkušenosti s výrobou etanolu z cukrové třtiny. Toto palivo by tak podle expertů mohlo výrazně snížit závislost zemí na ropě.

Premiér Paroubek se v rezidenci českého velvyslance setkal také s českými krajany. Mluvilo se hlavně o hudbě a téměř každý se mohl pochlubit tím, že muzicíruje. A někdo i na špičkové úrovni. Většina profesionálních českých hudebníků neodešla do Brazílie z politických důvodů, ale na základě konkurzů, které brazilská hudební tělesa v Evropě pořádala, vysvětluje devětapadesátiletý hráč na hoboj Václav Vinecký. Zatímco v Československu bylo instrumentalistů nadbytek, v Brazílii se jich nedostávalo. Hobojista přišel do Brazílie původně na chvíli, pak si ale pobyt v Jižní Americe prodloužil o tři roky. Vrátit se nechtěl - v Brazílii získal profesuru - a tak přišel o československé občanství. "Teď mám občanství dvě," konstatuje. Dohromady třicet let se živil jako muzikolog na univerzitě a od roku 1980 působil v orchestru národního divadla v Brasilii. Ostatně i jeho bývalá manželka Lída Vinecká je v Brazílii uznávanou houslistkou a je členkou smyčcového kvarteta - údajně jednoho z nejlepších v zemi. Bývalý hráč na lesní roh Bohumil Med je zároveň předsedou krajanského spolku Kulturní společnost Brazílie-Česká republika. Každou sobotu vysílá v jednom místním rádiu v Brasilii zpravodajství o dění v České republice.