Premiér Babiš pozval do Česka kongresmany se vztahem k ČR

Premiér Andrej Babiš pozval do Česka členy skupiny přátel ČR v americkém Kongresu. Řekl to novinářům na závěr své návštěvy Spojených států s tím, že návštěva by se mohla uskutečnit po květnových evropských volbách. Babiš se s členy skupiny setkal v pátek v rámci svého programu v Kongresu. Skupinu přátel ČR tvoří podle Babiše 12 kongresmanů z řad republikánů i demokratů. "Jsou to zástupci států, kde žije česká komunita," řekl premiér. Tito zákonodárci podle něj mohou být spojenci pro Česko v případě, že se bude snažit prosazovat ve Spojených státech své zájmy.

Babiš se v Kongresu setkal také s vůdcem republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevinem McCarthym. Po schůzkách v Kongresu jednal také se zástupci významných amerických židovských organizací. Podle něj se debata vedla mimo jiné o českém členství v Radě OSN pro lidská práva.

Odpoledne místního času Babiš u Pentagonu uctil památku obětí teroristického útoku z 11. září 2001. Po pietě měl možnost krátce hovořit s americkým ministrem obrany Patrickem Shanahanem, se kterým debatoval o společném boji českých a amerických vojáků proti mezinárodnímu terorismu, ale také o možnosti spolupráce při modernizaci české armády.